Telescopen

250-1200mm Orion Skyquest XT10g (10″  f5) Dit is een montering van het type Dobson met een Newton buis en voorzien van GoTo. Hij is uitgerust met een red dot finder en een 9×50 zoeker met gecorrigeerd beeld en 90 graden inkijk. Dit is mijn hoofdinstrument, vooral tijdens waarnemingen in het veld en bij echte heldere, maanloze avonden thuis. De hoogste vergroting die ik met mijn oculairen hiermee kan bereiken is 300 keer.

130-650mm Skywatcher Explorer PDS (f5) Dit is een Newton telescoop. Hij is voorzien van een red dot finder en een 9×50 hoekzoeker met gecorrigeerd beeld. Hij staat op een Orion Starseeker IV GoTo montering. Ook heb ik er een zonnefilter voor gemaakt met Baader solarfolie, voor zon-observaties in witlicht. Dit is mijn grab and go instrument, tevens voor vakanties en zon-observaties. De hoogste vergroting die ik met deze telescoop en oculairen kan bereiken is 162 keer.

80-560mm Lunt (f7) B1200 Dit is een H-alpha kijker waarmee ik de zon in H-alpha kan bekijken. Dus de protuberansen, filamenten en granulatie. Deze zonnekijker is gemonteerd op een GSO¬† GsAZ-montering. Met een 7 mm H-alpha oculair bereik ik een vergroting van 80 keer. Onder astrofoto’s en dan de kop Zon en Maan, staan onder Zon, schetsen die ik gemaakt heb met de H-alpha telescoop.

De Bresser Condor 24-72 x 100 Spotting scope. Erg leuk als grab en go (2500 gram). Voor vogels, maar natuurlijk ook voor  waarnemingen. En met een Baader witlichtfilter ook geschikt voor zonswaarnemingen. 

Vooraanzicht van de 13cm Skywatcher met witlicht zonnefilter (Baader) en daar bovenop de 35 mm Lunt. Onder astrofoto’s en dan de kop Zon en Maan, staan onder Zon, schetsen die ik gemaakt heb met het witlichtfilter. De Lunt is op de 13cm buis bevestigd d.m.v. een Whitty en op deze foto staat de combinatie op een AZ4 montering.