Komeet C/2020 F3 NEOWISE

Gasteren 11/12-07-2020

Mijn 12e komeet! Na een spontane oproep van Bob op Whatsapp zijn Gerard en ik ook naar Gasteren afgereisd. Dit om de blote oog komeet C/2020 F3 NEOWISE te zien. Supergaaf, een heel heldere kern met diffuusheid er omheen en een superlange wijdt uitwaaierende staart. Aan het begin heel even zoeken maar met de 10×50 bino gauw gevonden en een half uur later ook met het blote oog te zien! Ik heb er op mijn bescheiden manier ook foto’s van gemaakt en ook redelijk gelukt. Super!

Op 12/13-07-2020 samen met Edwin richting Zuidwolde gegaan en daar, op een viaduct, weer naar de komeet gegekeken. Verderop stonden nog andere mensen, ook te kijken.

En op 20/21-07-2020 nog een keer naar Gasteren, maar nu met de 13cm Skywatcher telescoop. De komeet was inmiddels beduidend zwakker en nu maar net met het blote oog te zien. Maar door de telescoop was hij nog heel mooi. De kern was wat kleiner geworden en de coma er omheen groter, maar de staart was door de telescoop veel langer en helderder dan met de bino.
We waren met z’n vijven: Bob, Gerard, Nils, Simon en ik. Omdat de seeing EN de transparantie bijzonder goed waren kwamen de planeten Jupiter en Saturnus er heel goed uit met veel details.
Verder heb ik nog M13, M31, M32 en M110 gezien. Het ISS kwam nog voorbij en tegen het einde kwam Mars op. Rood en druifvormig, maar meer was er door de lage stand niet uit te halen.
De Melkweg was ook heel mooi en duidelijk.