Midzomernacht starparty (dl. 5)

Gasteren 30-06/01-07 2018, 25cm dob  23:00 – 02:00

De befaamde midzomernacht starparty is weer geweest.
Precies op de kortste nacht en ook nog met een bijna volle maan. Is waarnemen dan wel mogelijk?

Zes leden van VWS Noord Drenthe en een gast dachten van wel en trokken met hun spullen naar Gasteren.
Begonnen om 23:00 uur met opbouwen, maar wat was het nog licht.
Te zien zijn al Venus en Jupiter. Aan Venus is weinig te zien, de seeing is slecht en de planeet staat laag, maar toch. Te zien is dat Venus niet helemaal “vol” is. Jupiter en zijn 4 maantjes, maar ook de wolkenbanden zijn zichtbaar.
Saturnus is ook al op en ook die wordt bekeken. De ringen mooi open en opvallend helder. Zelf heb ik behalve Titan er ook nog 3 andere maantjes bij gezien. De transparantie was wel goed.
Dan komt de Maan op. Bloedrood komt hij boven de bomen uit en vooral Bob is erg enthousiast omdat hij door zijn telescoop, de Maan langs de bomen kan zien bewegen door de draaiing van de Aarde.

Ook komt Mars op en staat zo prominent onder de Maan. Ook deze staat laag en mede door de stand, maar waarschijnlijk ook door de stofstorm, zijn er geen details op deze planeet te ontwaren.
Dus in deze grijze nachten toch prachtig van vier planeten kunnen genieten 

Mijn hoofddoel voor de nacht was de dwergplaneet Ceres. Dit is de grootste dwergplaneet in de planetoidegordel en stond nu vlakbij Algieba in Leeuw.
Ik had zelf nog nooit een object uit de gordel gevonden (wel gezien bij anderen in de telescoop) en met wat begeleiding van Bob en een zoekkaartje is het me gelukt  Weliswaar is er niet veel meer te zien als een zwak sterretje, maar wetende wat het is en hem zelf kunnen vinden geeft een kick!

Verder heb ik nog wat deepsky highlights bekeken zoals M13, M31 en M57.
Aanwezig waren behalve mijzelf: Bob, Niels, Gerard v/d Braak, Jan Willem v/d Kouwe, Michaël en Henk Jan.
Het was een hele leuke en gezellige avond en zeker aan het begin aangenaam van temperatuur. We hebben ook veel bij elkaar gekeken en onze gast van veel informatie voorzien.

Al met al was de midzomernacht party weer een succes