M 83 is binnen, maar oooh….

Midsland a/z, 14/15-05-2018 23:40 – 1:30 SW 130

Gisteravond was het helder. Geen maan, nauwelijks seeing en de achtergrond was zo zwart, echt geweldig en totaal niet vochtig.
Hoofddoel was M83, één van de twee M’s die ik nog moet hebben om de 110 te completeren. Ik ging aan de slag met mijn 13cm.

O o o, wat is dat ding moeilijk zeg! De horizon was vanuit mijn standplaats (Terschelling) laag genoeg, maar wat is dat kreng vaag zeg.
Gebruik makend van mijn goto, heb ik hem wel 10 keer gezocht en bekeken over de gehele nacht. Van de tien keer heb ik hem wel 6 of 7 keer gezien, maar ook wel eens niet! Ik durf rustig te stellen dat ik hem zonder goto nooit had gevonden.
Onder M83 waren ook nog sterren te zien, om maar aan te geven wat een fantastische horizon ik had, maar het bleef een uitzonderlijk vaag ding.
Ik vond hem ietwat langwerpig, niet eens zo klein, maar een verdere beschrijving kan ik absoluut niet geven. Geen details, geen structuur, ik kan hem alleen afvinken. Hopelijk pak ik hem nog eens met mijn 25 cm en zie ik dan wat meer.
Verder nog een hele hoop gezien, waarbij ik M104 (de Sombrero) toch echt wel een hele mooie vind. Bij M65 en 66 kon ik nu ook weer eens het Leo triplet compleet maken met NGC 3628, die ik alleen in Gasteren en nu dus ook op Terschelling heb kunnen zien.
Al met al heb ik een fantastische nacht beleeft en wie weet wat er nog meer komt, maar dit heb ik tenminste!