Midzomernacht starparty (dl. 6)

Gasteren 29/30-06-2019 25cm dob 22:30-01:30

Voor mij alweer de 6e keer dat ik een Midzomernacht starparty meemaak en zoals altijd erg gezellig.

Ondanks de grijze nacht verbaas ik me iedere keer dat er nog zoveel te zien is.

Toen ik aan kwam rijden hingen de mistflarden al laag over de velden. Met de ondergaande zon erbij al een leuk plaatje, maar ik zag ook nog twee reetjes en dat was prachtig.

Ik was de eerste van de “sterrenkiekers” die aankwam, maar Bob volgde al snel en zijn we begonnen onze spullen op te bouwen. Bob had zijn 40cm dob bij zich en ik mijn 25cm dob.

Toen arriveerden Rico, Petra en Roderick en was de groep compleet (Rico met een 12,5cm ETX en Petra en Roderick met een 15cm ETX).

We konden direct beginnen met de opvallend heldere Jupiter. Een mooi beeld met 4 maantjes, waarvan er eentje onderaan (newton) Jupiter vast leek te zitten.

Ik heb de hele nacht Jupiter een beetje gevolgd en vooral het spel met de maantjes is fascinerend, want aan het eind van onze sessie stond een ander maantje vastgeplakt aan de bovenkant (newton) van Jupiter.

Saturnus stond nog laag maar ik heb hem direct toch maar bekeken, je weet nooit hoe zo’n avond nog verloopt. Het blijft speciaal zo’n bol te zien met een ring er omheen. In mijn telescoop zag ik ook Titan nog en later in de nacht nog twee maantjes. Bij bob in zijn 40cm heb ik er 4 kunnen zien, maar hij als expert zag er nog eentje extra.

Aan het begin had iedereen zo zijn problemen. Bob was zijn comacorrector vergeten en zijn verloopstuk van 2 inch naar 1 ¼. Die heeft de hele nacht maar met 2 oculairen kunnen werken.

Petra en Roderick moesten eerst hun telrad afstellen en dat heeft ze ook wel een uurtje gekost.

Rico heeft even moeten puzzelen hoe de go-to ook maar weer werkte, maar ook die kreeg het voor elkaar en bij mij ging tegen het einde de stroom er even af en ben ik zonder go-to verder gegaan, wat natuurlijk ook prima gaat, al duurt het dan iets langer voordat je iets gevonden hebt.

We werden ook nog getrakteerd op een spectaculaire vuurbal. Een felle groene flits, helderder dan Jupiter ontlokte kreten bij iedereen (behalve Rico, die zat er net met zijn rug naar toe).

Behalve de highlights zoals M13, M31, M27 en M57 heb ik ook nog twee delen van de Sluiernevel gezien. Zo mooi en zo groot, echt geweldig! Ook nog twee planetaire nevels NGC 6781 en NGC 6572, de Racketball, waarbij ik er vanmorgen achter kwam dat ik die tot mijn verbazing nog nooit had gezien. Dus ook nog een nieuwe waarneming erbij, super!

Ondanks de hele warme dag had ik het inmiddels zo koud gekregen, dat ik tegen half 2 ben gestopt. Ook Rico, Petra en Roderick hielden het voor gezien. Een beetje jammer voor Bob, die had nog wel even door gewild, maar ja, als alle autolampen aangaan en je weet dat je hooguit nog een half uurtje hebt voordat het weer lichter wordt, heeft Bob ten slotte zijn kletsnatte spullen ook weer ingepakt.

Nog even over de temperatuur, want ik had het zo koud. Toen ik in de auto stapte gaf hij aan dat het 14 graden was daar in Gasteren. Toen ik ter hoogte van Anloo reed was het daar 19 graden en terug in Groningen 23 graden. Dus niet zo vreemd dat ik het zo koud had….

Al met al weer een succes deze Midzomernachtstarparty, maar wel een beetje jammer dat er niet meer belangstellenden waren.

Volgend jaar weer, wat mij betreft!