Alle Messiers gezien!

Groningen 03-02-2019, 13cm SW

Gisteravond was het eindelijk weer helder.

En ik zag al aan het begin van de avond dat de sterren(beelden) gunstig stonden voor mij.

Een redelijke kans dat ik vanavond mijn laatste Messier-object kon gaan waarnemen.

Mijn spullen heb ik op tijd buiten gezet om te koelen en toen kijken of ik M93 (in Achtersteven) kon zien.

Hij staat ongeveer op de hoogte van Sirius en ik heb een klein uur de tijd om hem te spotten, als hij net tussen mijn huis en die van de buren te zien moet zijn.

Toen ik begon zat de muur van mijn huis nog in de weg. Een kwartiertje wachten dan maar. Dus even de Orionnevel bekeken en M48. Helaas door alle lichtvervuiling kon ik de PN die voor M48 staat niet ontwaren. Na een kwartier weer proberen en grrrrrrr toen zat de hemel die ik moest hebben nog “in” de bomen, dus nog meer geduld.

En dan is het zover. Precies in het gaatje hemel dat ik heb, vind ik hem. Best wel een gemakkelijk object, een open sterrenhoop. Met twee behoorlijk heldere sterren en een 30-tal minder heldere in een wat structuurloze hoop. Niet mooi rond ofzo. Wel rijk aan puntjes en ik denk dat als ik niet zoveel lichtvervuiling had gehad dat hij dan nog beter tot zijn recht was gekomen, want zelfs in deze omstandigheden was te zien dat het toch een aardige hoop was (met 90 en 150x). Maar door de omstandigheden was 150x echt teveel en kwam hij er beter uit met 90x.

Maar ik was zeer gelukkig, mijn laatste M!

In totaal heb ik bijna 10 jaar er over gedaan om ze alle 110 te zien.

Mijn eerste M was M45 op 17-03-2009, mijn laatste dus M93 op 03-02-2019.

Met mijn ETX 90 heb ik 31 Messiers gezien.

Met de 20cm SW dob er 62 gezien.

Met de 25cm Orion dob 107 en met de 13cm SW 77.

De meeste M’s heb ik starhoppend gevonden, maar ik moet bekennen dat ik met name in Maagd en Coma Berenices de goto heb gebruikt voor zo’n 6 objecten. Daar was het allemaal zo verwarrend vond ik. Er staan veel stelsels en welke is dan welke. En links is rechts (met de newtons), en boven is onder, dus daar heb ik wat hulp gehad van de goto.

Ook M83 heb ik met de goto gedaan. Nu ik ze allemaal heb gezien vond ik M83 echt de lastigste om te kunnen zien. Ook met M70 heb ik de nodige moeite gehad.

Maar ik ben uiteraard zeer blij dat ik ze nu allemaal heb gezien, niet tegenstaande sommige leden van VWS Noord Drenthe, die mij jaren hebben geprobeerd te overtuigen dat ik ze niet allemaal zou krijgen hier in het hoge noorden.