Groningen, 25-07-10    0.00 – 1.00 ETX 90

 Ik kon het niet laten. Toen ik gisteravond naar bed wou en de honden uitliet zag ik het sterrenbeeld Andromeda. Vorig jaar voor het eerst het Andromedastelsel (M31) gezien als één van mijn eerste Messier-objecten. Daarna van veel mensen verslagen gelezen en foto’s gezien, die ook allemaal M32 en M110 beschreven, die ik niet heb gezien. En al was er hier en daar een wolkje en zat de volle Maan achter het huis, toch even mijn bino gepakt om te kijken of ik hem daarmee ook zien kon. Ja hoor, zonder enige moeite, zou ik dan toch??

Morgen krijg ik mijn nieuwe telescoop (200 mm Dobson) dus zou ik mooi even kunnen vergelijken als ik nu met mijn ETX 90 ga kijken. Zo gezegd, zo gedaan.

Met vergrotingen van 39, 48, 63 en 83x naar het sterrenstelsel gekeken, lijkt het voor mij toch enigszins op een bolhoop, wel helder en groot in vergelijking met bijv. M13 maar toch. Er is een hele lichte sluierbewolking maar ik zie een heldere kern met een zachte lichtgloed er omheen. Het blijft een heldere vlek met een vergroting van 166x. Geen spoor van enig detail, M32 of M110. Nu zou het dus het mooist zijn als ik met de Dobson wel iets van spiraalarmen, dan wel de beide M-s zou kunnen zien als bewijs dat meer opening helpt!

Verder met de 10x50 Bresser nog weer naar de BOC 67/ Collinder 399/Brocchi’s cluster ofwel de kleerhanger-asterisme. Deze had ik een paar dagen geleden al “gespot” en viel ook nu weer mooi op zo schuin onder Albireo. 6 Sterren op een rij en 4 in een kromme haak eronder. Met de verrekijker is Zwaan een prachtig, sterrijk gebied.

Achird ( Cas) nog gescheiden met 63x, een mooie dubbel. Component A is geel en B is rood. Wel zijn beide erg helder op 12,4”.

Tot slot nog een tijdje naar de Maan gekeken, die inmiddels om de hoek van het huis kwam.

Dus ben benieuwd naar de dag van morgen en hoop dat het dan helder is!