03-07-10 Groningen 23:30 – 1:40  ETX 90

Het is om half twaalf nog warm als ik mijn telescoop naar buiten breng. Al zitten hier en daar wat wolken toch ga ik ervoor zitten. Ik wil wat dubbelsterren in Hercules zien te vinden. Ik ben net klaar met alles klaar te zetten als ik het ISS zie. Snel de telescoop erop gericht en zie hem nog net als een zeer felle punt uit mijn FoV schieten. Nog een keer, er iets onder gemikt en gewacht tot hij door het beeld kwam. Poeh wat gaat dat snel en wat een enerverend begin!
Als altijd en om het wat “donkerder” te laten worden, eerst even wat oude bekenden. Albireo, fraai bij 48x met mooie heldere kleuren. Epsilon Lyra met 189x een clean split. Dan M57, gevolgd door M27.
Ik neem daarna de bolhoop M13 als uitgangspunt, voornamelijk om me te oriënteren met de “ruit” van Hercules. Prachtige heldere bolhoop die bijna in zenit staat. Links daarvan vind ik, na even zoeken de dubbel.
Rho Her is dubbel op 4” waarbij A lichtgeel en schuin er boven component B die zilver/blauw van kleur is. Ik zie de B pas bij een vergroting van 63x. Bij 96x heb ik een clean split. B is wel zwakker maar toch wel helder. Wel een mooie dubbel.
Dan zak ik naar beneden naar wat ik denk dat Sarin, delta Her., is maar hoe ik het ook probeer ik zie niet dubbel . Probeer ook nog een heldere er naast, maar heb of de verkeerde of ik zie het niet.
Nog verder naar beneden zit Rasalgethi. Alpha Her. Hier ontdek ik de dubbel pas bij een vergroting van 126x. Ze staan naast elkaar en ik ervaar beide als goud/rood-geel. Het beeld is erg trillerig en maar af en toe een clean split.
Ter afsluiting nog langs Polaris, mooie dubbel.