06/07-08-2016 Gasteren, 25cm dob 10:00 - 01:15

Om kwart over acht was ik bij Gerard, om samen met hem een interview te geven aan het blad Promotor van de ANWB.
Het beloofde een heldere nacht te worden en nadat we de interviewer van alles hadden verteld over onze hobby, ging hij mee naar Gasteren. Dat wilde hij om foto's te maken, even te "proeven" van wat we daar nu in realiteit deden en natuurlijk zelf ook even te kijken.
Hij maakte wat foto's van ons in "actie" en toen werd het gelukkig ook wat donkerder.
We hebben hem door de telescoop de maan kunnen laten zien (die gelukkig daarna al onder ging) en ook Mars en Saturnus, waarbij hij (uiteraard) onder de indruk was van het ringensysteem. Hij vond het een sieraad.
Hij had ook nog het geluk om het ISS over te zien komen.
Toen nog wat voorbeelden van de in het interview genoemde objecten. M13 als bolhoop en M27 en M57 als Planetaire Nevel. Ook Albireo als voorbeeld van een dubbelster mocht niet ontbreken.

Dan arriveren Bob met zijn 40cm, Niels met zijn 30cm en Han met een 8x40 verrekijker.
Het was een prachtige heldere hemel, met een mooie donkere achtergrond en ook tot laag aan de horizon waren sterren en objecten zichtbaar.

Heel lang was het stil en rustig daar midden in het veld. Iedereen was druk bezig en ging helemaal op in zijn waarneemprogramma.
Ik heb zelf voornamelijk objecten van de Herschel 440-lijst bekeken, waarbij voor mij 10 nieuwe. De mooiste waren NGC6818/H360, ook wel Little Gem (een mooie, heldere en vooral blauwe Planetaire Nevel) en NGC 6645/H353, (een hele wijde open sterrenhoop), beeldvullend bij 150x, met heldere sterretjes en in het midden een cirkel bestaande uit net iets heldere sterren.
Verder ook veel bolhopen.
Dan wil ik voor nieuwe M's gaan o.a. onderin Boogschutter. M70, M69, M54 en M7 staan nog op mijn lijstje.
Maar wat ik ook probeerde, de GoTo weigerde om lager te gaan. Volgens hem zat alles onder de horizon. Erg frustrerend, vond ik, aangezien ik zelf echt nog veel van het gebied kon zien onder die zogenaamde grens.
Dan de GoTo naar M23 en M28 laten gaan. Resp. een open cluster en een bolhoop en werkelijk hele mooie objecten, maar de computer zag het niet zitten om lager te gaan. Nou, dan maar handmatig!
En het lukt, M54 gevonden!
Een bolhoop met een heldere kern. Niet al te groot en niet helemaal op te lossen. De kern was opvallend scherp.

Rond kwart over één hebben we onze kletsnatte spullen weer ingepakt en volgens mij zijn we allemaal zeer tevreden naar huis gegaan.