09/10-06-2016 Gasteren, 25cm dob, 23:15 - 01:45
 
Gisteravond een fantastische avond en nacht, onder de sterren gehad.
Samen met Bob en Michaël, hebben we genoten van een transparante hemel met drie mooie planeten.
Al werd het pas vanaf 12 uur wat donkerder en hadden we eerst ook nog een maantje, de omstandigheden waren misschien wel beter dan we aanvankelijk hadden gedacht.
Bob had zijn 13cm Starfire meegenomen, Michael zijn 10cm ED kijker en ik mijn 25cm dob.
Mijn doelen voor vanavond waren uiteraard de planeten. Met name Mars en Saturnus, want die staan zo laag dat dat vanuit huis niet gaat (en het wordt de komende jaren ook alleen maar slechter). En een paar Messier-objecten in de lage regionen van Boogschutter.
Mars mag dan nu laag staan, maar hij is wel groot. Zo'n 18 boogseconden en hij gaf met een vergroting van 200 keer hele mooie scherpe beelden. Er waren duidelijk donkere structuren te zien op het oppervlak. Ik heb er, op mijn manier, ook nog een schets van gemaakt:
Mars 10 06 2016a
Saturnus was heel erg scherp. De ringen mooi open en de Cassini-scheiding was bijna helemaal rond te zien. Ook waren er nog 4 manen zichtbaar.
Jupiter was uiteraard ook erg mooi. De beide heren waren hiermee begonnen en hebben nog een schaduwovergang van een maantje gezien, ik was daarvoor te laat en zag alle 4 manen "gewoon" naast de gasreus. Drie aan één kant en eentje aan de andere kant.
Het ISS kwam nog voorbij en we hebben nog twee meteoren gezien.
Van mijn plan om de lage M's te pakken kwam niets terecht. Mede ook door een opkomende mist heb ik geen nieuwe objecten kunnen zien. M6 heb ik nog wel kunnen zien, maar die kwam er niet goed uit. Op Terschelling met een 13cm heb ik er meer van kunnen genieten dan nu in Gasteren met 25cm. Maar ik vond het toch al geweldig dat ik die lage M toch nog kon zien.
Gebruik makend van de GoTo heb ik daarna mooie highlights aan de hemel bekeken. M13 uiteraard, M92 en M5, wat toch echt één van de mooiere bolhopen is. Hij kwam er heel goed uit, goed op te lossen in veel individuele sterretjes met een kleine uitwaaiering. De kern zit niet helemaal in het midden als het ware.
M4 en M80, bolhopen bij Antares in Schorpioen lieten zich wel zien maar kwamen er ook niet goed uit. Ook nog de Katteoog nevel in Draak en M51 bij Grote Beer gezien.
Bij Michaël ook nog enkele dubbelsterren gezien die, in de ED wel pinpoint en superscherp eruit kwamen.
Om kwart voor twee kwam er bij de mist ook nog bewolking opzetten en toen hebben we onze , natte, spullen weer ingepakt en zijn we huiswaarts gekeerd.
Een topavond!