Kienveen, 12:30 - 15:30 13cm Skywatcher en 35mm Lunt

Het was een heerlijke stralende dag, waar we met elkaar goed gebruik van  hebben kunnen maken. Er waren maar liefst 11 leden en 4 gasten aanwezig bij dit spektakel.

Mercurius, de kleinste planeet in ons zonnestelsel, maar net groter dan de Maan, zou om 13:13 uur voor de zon schuiven. Bij de intrede galmden de enthousiaste kreten over het veld.

Ik had mijn 13 cm Skywatcher met witlichtfilter bij me en de 35mm Lunt. Beide gaven goede beelden en de overgang was duidelijk te zien. Mercurius steekt scherp, zwart af tegen de Zon en zo perfect rond. Wel beduidend kleiner dan Venus in 2012.

Ik heb getracht het gebeuren te schetsen en heb ook twee schetsen gemaakt, maar de enorm harde wind maakte het onmogelijk om de zonnevlekken goed te zien te krijgen, het papier wapperde en tot tweemaal toe waaiden mijn potloden zelf over de straat. Toen heb ik het schetsen maar gelaten voor wat het was en ben gewoon rustig gaan kijken. Ik heb ook veel bij anderen gekeken en het opvallende was dat bij zo'n beetje iedereen Mercurius op een andere plaats stond. Links, rechts, boven en onder, ik heb het allemaal gezien, afhankelijk van welke kijker er gebruikt werd.

Het was erg gezellig om samen met andere enthousiastelingen dit te beleven. Ik heb nu Venus, Mercurius en de Maan voor de Zon langs zien gaan en meer smaken zijn er niet. Erg leuk! 

mercurius 2016 05 09.5Kienveen