VWS Noord-Drenthe op excursie naar Leiden.

Zaterdag 2 april staat een groepje van 8 leden van de lokale sterrenkundige vereniging op het station is Assen te kleumen en te wachten op de trein die hun naar Leiden zal brengen.
Jan Willem, Rutger, Gerard, Rico, Jaap, Michael, Bert en ik zullen deze expeditie ondernemen.
De reis gaat voorspoedig en via onder andere Lelystad, de Oostvaardersplassen en onder Schiphol door, arriveren we om kwart voor één op het Centraal station van Leiden.
Daar nuttigen we eerst een kopje koffie, die met name voor één persoon hoognodig was aangezien we die in de trein, ondanks beloftes van de conductrice, niet kregen.

Om kwart over één zijn we dan op de plaats van bestemming:

Oude Leidse Sterrewacht

Oude Leidse Sterrewacht

Sterrewacht

We worden ontvangen met thee, koffie en een koekje en krijgen dan een lezing van Dr. Ing. Frans Snik.

Het was wel een interessante lezing maar het ging toch vooral over fijnstof en de meter die ze daarvoor hadden ontwikkelt. Dat vond ik zelf een beetje jammer. Ik had graag meer over de sterrenwacht gehoord en zijn illustere bezoekers door de jaren heen.

Dan begint de rondleiding. Allereerst gaan we naar een prachtige bibliotheek. Helaas staan en nu voornamelijk boeken in van de Rechtenafdeling, maar het is prachtig en indrukwekkend.

Dan gaan we de oude telescopen in de koepels bekijken. De eerste is een prachtige houten telescoop, een 6 inch Merz refractor.
De houten kijkerbuis is uit 1838. Helaas waren de grootte van de buis en de relatieve kleinheid van de koepel er debet aan dat het mij niet is gelukt hier een mooie foto van te naken. 

De volgende koepel heeft een 10 inch lenzentelescoop uit 1885 met een lengte van 4 meter!

25cm lenzenkijker

kijker

Kijkinrichting

Kijkinrichting

 

Het uitzicht vanuit de koepel is prachtig:

UitzichtOm 4 uur is het afgelopen en hebben we heel wat gezien. We kunnen dan nog net de trein van kwart voor 5 halen en zijn om 7 uur terug in Assen.

Samenvattend: een leuke, gezellig en informatieve dag. Dank aan mijn mede expeditieleden voor het meewerken aan deze fantastische dag!

De groepsfoto:

groepsfoto