08/09-08-2015 Gasteren 22:30 - 01:30 10" dob  seeing en transparantie goed.
 
Een lekker nachtje waarnemen in het veld met een goede opkomst! Maar liefst 6 leden waren aanwezig: Bob, Gerard, Michaël, Jan Willem, Arie en ik.
Jan Willem was druk met astrofotograferen, Gerard deed zowel fotografie als waarnemingen, Bob was er met zijn 30cm dob, Michael met zijn 10cm ED en ik met mijn 25cm dob. Arie had een verrekijker bij zich en was vooral benieuwd naar hoe het toeging op zo'n starparty en heeft met iedereen een praatje gemaakt en door verschillende kijkers gekeken.
 
Het was een hele mooie heldere nacht, al was er af en toe wat optrekkende mist, maar dat verdween later ook weer.
Ik ging vanavond vooral voor wat nieuwe Messiers in de lage regionen, met name in Boogschutter.
De eerste die ik vond was M30. De buis was bijna horizontaal maar toch was deze bolhoop goed zichtbaar.
M75 was mijn tweede nieuwe M en daarmee completteerde ik de 100! Deze bolhoop heeft een hele heldere scherpe kern met een waas aan sterretjes er om heen.
Maar ik was nog helemaal niet klaar en ging door met M55, een hele grote bolhoop, niet zo duidelijk en niet compact maar vooral erg groot.
M20, de Trifidnevel met behulp van Bob en het UHC filter liet zich ook zien en M24 zag ik nog. Een tamelijk klein gebiedje vol met hele fijne sterretjes. Een sterrenwolk, heel bijzonder.
Verder heb ik nog een 4-tal nieuwe Herschel 400 weten te spotten H 329, 327, 334, 333 en nog een handjevol oude bekenden bekeken. Vooral planetaire nevels (Katteoog, Blue Snowball, Saturnusnevel)
Enkelen van die oude bekenden had ik nog niet met de 10 inch dob gezien, nl. M9, 102, 109. En ook MIrach's Ghost nog mee genomen. Alles heb ik bekeken met 13mm Hyperion, wat een vergroting van 90x gaf.
Bij Bob heb ik de komeet C/2015 F4 Jacques nog gezien en die heeft Gerard nog gefotografeerd.
Afgesloten heb ik met Uranus, mijn favoriete planeet. Hij was mooi vaalblauw zichtbaar en er stond een sterretje naast zodat het leek alsof er een maantje bij Uranus zichtbaar was.
Toen we weggingen kwam net de maan op en die geelrode banaan heeft ons de weg naar huis toe begeleidt.
 
Ik vond het een fantastische avond en met 5 nieuwe Messiers ben ik meer dan tevreden.