21-07-'15 Groningen, 13cm SW
 
Ik heb een nieuwe montering aangeschaft. Tot nu toe had ik de 13 cm buis op een AZ4 montering met daar bovenop de lunt gemonteerd. Al met al was dit eigelijk een beetje teveel van het goede voor de montering.
Dus maar besloten er een montering bij te kopen. Het gebruiksgemak van de azimuntale montering beviel me erg goed dus ben ik in die hoek gaan zoeken. Daar kwam ik een GSO montering tegen. De zgn. GsAZ. Hij heeft fijnstelschroeven met een wormwieloverbrenging en daar zag ik het voordeel wel van in en dat bleek ook in de praktijk. 
Ook de arm waar de buis in gehangen wordt, is verstelbaar waardoor zenit goed bereikt kan worden.
 
20150722 120319a
 
Afgelopen dinsdag was het overdag redelijk onbewolkt dus de 13cm op de nieuwe montering maar eens op de zon gericht. Alles even naar mijn eigen smaak afgesteld en ik kon "los".
Mooie zon met enkele kleine zonnevlekjes, maar het grote voordeel van deze montering is dat je door die fijne knoppen heel gemakkelijk kunt volgen!
De lunt er ook bij gezet en er waren enkele prachtige protuberansen en filamenten te zien.
 
De voorspelingen gaven voor 's nachts opklaringen, dus heb ik de 13cm maar buiten laten staan.
Tegen kwart voor 12 ben ik begonnen en wat had ik een geluk!! Super omstandigheden. Heel transparant, best een goede seeing, niet vochtig en lekker warm.
Ook viel het me mee dat het toch al weer wat donkerder werd.
Ik ben begonnen met M13, M57 en Albireo. Lekker even genieten en wennen aan de nieuwe handelingen van de montering,
Daarna wat objecten die ik met de 13 cm nog niet had gezien: M29, M39, M52, M56, gamma Delfi om maar eens een paar te noemen. Toen bleek nog een ander voordeel van de wormwiel overbrenging. Het zoeken ging een stuk gemakkelijker! Eerst grofweg richten op het gebied waar ik wil zijn en dan d.m.v. de fijnstelknoppen mooi langzaam door het gebied bewegen, heerlijk wat ging dat goed. 
 
Kortom ik ben zeer tevreden met deze aanschaf en vooral met het waarneemcomfort. Een heerlijke stimulans om nog weer meer te gaan waarnemen.