15-05-'15  SW130 Midsland aan zee, 0:10 - 2:10

 Een mooie geslaagde waarneemnacht op Terschelling!

Al was het aan het begin van de avond nog flink bewolkt de weersvoorspellingen zeiden opklaringen in het noorden, dus vanacht moest het gebeuren.
En het is gebeurt en hoe!!! 
 
Om middernacht ben ik begonnen. Wat een hemel, wat een sterren, je raakt haast het overzicht kwijt in deze sterrenpracht.
Eén heldere "ster" sprong er toch direct uit. Saturnus. Daar lekker mee begonnen. De ringen helemaal open, Titan erbij, wat een pracht. 8 Jaren geleden was het mijn eerste object, ook hier op Terschelling met een 7 cm. Nu dan met 13 cm en uiteraard is dat een heel verschil (ook mijn waarnemingervaring zal daar aan bijdragen  ;) ).
 
Schorpioen (althans het bovenstuk) is ook al weer zichtbaar en daar onderin, zitten mijn doelen voor vanavond. Wauw wat is het transparant, ik kan tot de horizon nog sterren zien. Maar de door mij gewenste objecten zitten laag, dus moet ik nog geduld hebben.
 
Eerst maar eens de komeet proberen. Bijna direct gevonden, zo vanuit Cepheus naar Polaris. Onmiskenbaar. Wel een beetje zwakker dan een paar maanden geleden maar Lovejoy nog steeds met een flinke coma en een mooie scherpe kern. Uiteraard ook al in de zoeker te zien.
 
Dan allerlei bekende objecten. Met mijn 13 cm SW op een AZ4 montering kan ik gewoon rustig de hemel afzwiepen. Van links naar rechts, overal waar ik me objecten herinner lekker bij langs gegaan. Jupiter, NGC 2903 zo helder. M57, dubbele dubbel, M27, Albireo, Cor Caroli, M63, oh het is allemaal zo prachtig! Mel 111 gewoon weer duidelijk met het blote oog, zucht....
 
Nu is het dan tijd voor de lage regionen. Eerst maar naar Antares, vandaar uit is M4 zo gevonden. Heldere grote bolhoop, prachtig.
En dan maar zwiepen langs de horizon op zoek naar M6 en M7. Het duurt wel even maar daar vind ik dan M6. Wat een prachtig open cluster is dat. Het zogenaamde Butterfly cluster. In het midden zeer compact met enige tientallen hele fijne sterretjes en twee heldere erbij (de ogen op steeltjes van de vlinder) en ik zie wat neveligheid om één van die twee heldere sterren. Het is echt een prachtig object!
Daaronder moet zich dan nog M7 bevinden en ik heb er toch wel naar gezocht, maar hij stond te laag en helaas kwam tegen half drie de bewolking opzetten dus ben ik gestopt.
 
Maar wat een genot en op zo'n locatie is 13 cm toch al heel veel opening. 
 
Zeer koud, maar ook heel erg tevreden ben ik mijn bedje ingekropen. Weer een Messier die ik van mijn lijstje kan afstrepen, al wil ik hem zeker nog wel weer zien, een erg mooi cluster!
 
Ook al is mijn vakantie nog niet voorbij, mijn astronomische wensen zijn hier nu al zeer bevredigd en wie weet wat er nog komt.