20-04-2015 Gasteren 25cm dob, 22:15 - 23:55
 
Nadat ik vrijdag 17 april een oproep om het veld in te gaan had laten schieten, met het idee dat ik zaterdag wel zou gaan, moest het gisteravond (maandag) worden goed gemaakt.
Die bewuste zaterdag bleek uiteindelijk helemaal bewolkt te zijn en kreeg ik verslagen te lezen van de vrijdag van Bob, Gerard en Niels (die er ook nog even wat sadistische fotootjes er bij plaatste), over het waarnemen van M83. Een Messier-object die hier in Nederland heel laag aan de horizon staat en waarvan de kans klein is dat de omstandigheden eens zo goed zijn dat je hem in Drenthe kunt "pakken". En vrijdag waren die omstandigheden dus blijkbaar ideaal gebleken.
Daardoor was ik uiteraard zeer gemotiveerd om dit ook te kunen beleven. 
Gezien de maan weer begint op te komen en de dagen weer gaan lengen, de stoute schoenen aangetrokken en een oproepje  gedaan om dan maar gisteravond te gaan kijken. Een soort goedmakertje dus.
Bob, Gerard en Niels hadden er ook wel weer zin in en zo kwam het dat we gisteravond in Gasteren terecht zijn gekomen.
 
Aan het begin van de avond waren er nog wat sluiers en twijfels, maar we hebben allemaal doorgezet en daar geen spijt van gekregen! Aangekomen waren de sluiers weg en konden we genieten van een prachtige Venus met daaronder een heel jong maansikkeltje. Het asgrauw schijnsel (weerkaatsing van het aardse licht op de maan) was prachtig te zien.
 
Ik ben begonnen met Jupiter, altijd leuk en zo kunnen de ogen wat wennen en de donkerte wat toenemen.
M3 er even achteraan, een mooi opgeloste bolhoop.
Dan is mijn geduld ten einde en ga ik naar het Virgocluster. Hier zit ik al een tijd op te wachten. Maagd is een sterrenbeeld vol met sterrenstelsels die deel uitmaken van het zogenaamde Virgocluster en daar wil ik nu wel eens doorheen "vliegen".
Geleerd van de vorige keer, waarbij ik een lijstje had gemaakt met de gewilde Messiers van beneden naar boven, nu dus de hoogste M het eerst. Dat was M88, een verassend helder stelsel. Langwerpig met een heldere kern.
Daarna volgden nog twee stelsels en toen "de ogen" van de Maagd. Twee heldere witte pluizebollen staan daar temidden van nog enkele sterrenstelsels je aan te kijken vanuit de ruimte. En dan die stelsels er nog omheen, ik geniet! Dit is het Virgocluster  :) 
De ogen bestaan uit NGC 4438 en NGC 4435, zijn tevens twee leden van de Herschel 400 lijst, dus die kon ik al mooi weer afstrepen.
Er trekt mist op dus gooi ik mijn lijst weer om en begin nu eerst onderin Maagd en Raaf zolang het nog kan. Daar pak ik M104 mee, het Sombrerostelsel. Wauw, zo mooi, zo scherp. Veel details zijn zichtbaar bij dit edge-on stelsel. Wat mooi!
De lage M68, een bolhoop kan ik dan ook nog ontwaren, maar die beruchte M83 gaat vanavond niet lukken.
Maar het mag de pret niet drukken. Ik heb zeer veel mooie objecten gezien en enorm genoten.
 
Bij Bob nog een schitterende Katteoognevel in zijn 30cm dob. Fantastische afsluiter!
Ik ga dan weg, Niels ook. Gerard en Bob zetten nog even door.
 
Totaalscore van deze bonusavond zijn 11 nieuwe Messiers: M88, M90, M91, M84, M104, M61, M 59, M 89, M87, M86 en M68 en 7 nieuwe Herschel 400.
Onder de oude bekenden heb ik nog naar M13, M3  en M97 gekeken.
 
Al met al een fantastische avond gehad, ik heb zeer genoten.