Kienveen, 21:15 - 23:20  10" dob
 
Na een oproep op het forum van VWS Noord-Drenthe en enig overleg vanwege de weersomstandigheden, ben ik toch afgereisd naar het Drentse Kienveen.
De omstandigheden waren buitengewoon matig, veel sluiers, maar toch ook nog wel een redelijke transparante hemel af en toe.
Bob, Niels en ik waren tegen kwart over 9 aanwezig en na het opbouwen konden we mooi naar Venus kijken ( het was toch nog schemerig) die nog tamelijk hoog stond en mooi zijn fase te zien gaf.
Daarna Jupiter, waar vooral in de NEB aardig wat deatails zichtbaar waren. Twee maantjes aan weerszijden van de gasreus.
 
Dan toch nog wat deepskywerk want Leeuw was op dat moment niet bedekt door sluiers en daar heb ik nog een 6 tal, voor mij nieuwe, Herschel 400 weten te bekijken. ( te weten: H 124, 155, 159, 163, 168 en 169).
 
Daarna kwam Maagd eindelijk wat hoger (waar ik eigelijk mijn zinnen op had gezet, om het Virgocluster wat uit te kammen), maar helaas kwamen sluiers daar af en aan.
Eerste doel was Porrima te scheiden. Het wilde maar niet lukken, ik zag wel dat ze dubbel waren maar kon maar geen clean split krijgen. Tot na een kwartiertje ofzo. Ineens was het transparant en kwam de dubbel mooi strak te voorschijn en kreeg ik een duidelijke scheiding tussen de twee sterren te zien. Mooie dubbel, beide wit en erg nauw.
Ook kon ik daarna nog 3 nieuwe M's aan mijn lijstje toevoegen. M49, M 58 en M60, waarbij M49 toch erg opviel door zijn helderheid en grootte.
 
De temperatuur was zeer aangenaam en het was ook niet erg vochtig en samen met mijn medewaarnemers een leuke avond gehad!