26-08-'14 Groningen SW 13cm  23:15 - 23:45

Er is bewolking dat wat optrekt vanuit het zuiden. Toch is de achtergrond, met name in het oosten, lekker zwart. Heel veel sterren zijn zichtbaar. Eindelijk weer eens genieten. 7 Juni was de laatste keer!

Het grote doel voor vanavond was de komeet Jacques. Hij bevindt zich momenteel in Cassiopeia richting Cepheus. Ik verheug me er al de hele dag op om hem te gaan bekijken.

En het is gelukt! Mijn 6e komeet. Met een vergroting van 38 keer gemakkelijk te vinden. Een grote diffuse vlek, nagenoeg geen kern, maar wel wat helderder naar binnen toe. Weinig staart te herkennen. Hij staat precies tussen twee sterretjes in en elke tien minuten kan ik duidelijk een verplaatsing waarnemen. Wat een snelheid! Met 81 keer wordt hij beduidend groter in het oculair.

Verder nog van allerlei open sterrenhopen bekeken, lekker hoor.

Op 27-08-'14 zie ik de komeet nogmaals, en nu in mijn 25 cm dobson. Hij is al erg verplaatst en zit al in Cepheus. Nu is er ook meer kern te zien en daaromheen erg diffuus en groot.

Hij staat nu redelijk dichtbij een Planetaire Nevel, NGC 7354, en die neem ik gelijk even mee. Goed zichtbaar en duidelijk te herkennen als Planetaire Nevel. Hij komt er goed uit met 150 keer, een mooi groot bolletje, geen structuur en geen kleur te herkennen.

Verder nog veel open clusters bekeken en geëindigt met de Blue Snowball. Een mooie Planetaire Nevel en zo blauw! Werkelijk schitterend, daarna ga je wel met een glimlach in bed. Eye-candy is dat.

Helaas kwam Uranus nog niet hoog genoeg.