Groningen 26/27-06-10     23.30 - 01.00   ETX 90

Begonnen met Saturnus. Ik heb maar tien minuten meer om hem te zien. Eerst wachten om hem überhaupt te zien en dan verschijnt hij, net naast een schoorsteen. Mooi scherp, met Titan naast hem. Ik vergroot tot 300x, maar kan hem dan niet goed scherpstellen. Hij is het mooist met een vergroting van 63x, dan verdwijnt de planeet achter de bomen.

Vega en epsilon Lyra. Ik heb eerst de verkeerde want ik zie twee verschillende groottes, twee verschillende kleuren en geen dubbele dubbel. Dan toch de goede (wel een flink stuk van Vega af nog). Ze zijn gelijke groot en helder (4.7m en 5.3m). Dan een "clean split" bij een vergroting van 186x. (sep. 2,6" en 2,3", de laatste is mijn nauwste tot nu toe).

M57, de Ringnevel, is lichtgrijs, ovaal, op een lichtgrijze achtergrond, toch "pluk" ik hem er zo uit met 63x. Met 48x is het verschil tussen de planetaire nevel en de achtergrond erg klein.

Sheliak de dubbelster, mijn uitgangspunt voor de Ringnevel, bekeken waarbij A wit is en B kleiner en grijs/paars is met 126x op 46".

Zeta Lyra, een ruime dubbel op 44". A is witter dan B maar niet met een groot verschil. B is ook een ietsje kleiner. Ik bekijk ze met een vergroting van 63x. Ik vind het niet zo'n mooie dubbel en het is trouwens de dubbel die ik aan het begin van de avond voor epsilon hield. (4,3m en 5,9m)

Polaris, component A is wittig (niet scherp wit) en component B is grauw/donkergrijs en erg klein. Hij wordt bijna overstraald door Polaris bij een vergroting van 63x. Bij 128x wordt hij echt overstraald. Alleen kijken naar de B geeft het mooiste effect. Ik vind het een mooie dubbel. Ook met 48x zijn ze zichtbaar maar met 63x het mooist. 2.0m en 9.0m op een afstand van 18,4" en 466 lj.

Polaris, the guiding star, waar al eeuwen mensen zich op oriënteren. Vooral in de zeevaart en hier zit ik op mijn plastieken tuinstoel op een zwoele zomeravond in mijn tuin en kijk en geniet....

Dan, na lang zoeken (t'is blijkbaar nog niet donker genoeg) de Halternevel. M27, 7,4m, als een langwerpige wat ovale grijze vlek. Met een vergroting van 63x + UHC-filter.

De dubbelsterren bekijk ik aan de hand van de AL-lijst. Die had ik al voor mezelf, maar doe het nu ook via VWS Noord-Drenthe. Het is van de Astronomy Leage Doublestar Club. Deze AL-lijst bestaat uit 100 dubbelsterren en ik heb er nu 17 van gezien. Ik hoop zo ook "spelenderwijs" meer "gevoel" te krijgen voor de afstanden in booggraden en -minuten en -seconden. Ook probeer ik in deze fase van mijn "astronomieleven" iets meer begrip te krijgen voor de hemelcoördinaten (RA en Dec.)