30/31-05-’14 Kienveen 23:30 – 1:30 Orion 10”

Mijn vierde Midzomernacht starparty alweer. Helaas was de opkomst niet zo hoog maar dat mocht de pret niet drukken.
Bob, Niels en ik hebben toch even gebruik kunnen maken van de korte heldere nacht en ook Gerard Alting kwam langs om even door onze telescopen te kijken, om eens te zien wat er zo allemaal aan de hemel staat.
Het was direct al erg vochtig. Al na 5 minuten waren de buizen en papieren nat. Later kwam er ook een dikke mist opzetten, wat trouwens een heel aparte sfeer geeft. Je zit daar dan lekker in de stilte met boven je een prachtige sterrenhemel terwijl je op grond hoogte al bijna niets meer ziet.

Ik heb eerst Gerard M13 laten zien. Deze schitterende bolhoop liet zich prachtig op lossen en Gerard was meteen enthousiast. Daarna heb ik verschillende, voor mij, bekende objecten bekeken zoals M29, M92, M10, M12, M107, M14, M4 en M80. Op M29 na allemaal bolhopen die, ondanks de matige omstandigheden er toch goed uitkwamen.

Daarna was het tijd voor wat nieuwe objecten, vooral in Boogschutter, waar ik eigelijk nog nooit had rond gekeken. Opvallend vond ik M8, wat een mooi neveltje met een open sterrenhoop was. Het mooist vond ik M17. Wat een grote duidelijk nevel is dat. Een soort van zwaanvorm, maar dan op zijn kant. Erg prachtig en een open sterrenhoopje erbij. Ik vond het het topstuk van de avond.
Van M16 zag ik helaas alleen het open cluster, ik kon de Adelaarsnevel niet ontdekken.

Even mijn nieuwe waargenomen objecten op een rij:
M62, M8, M28, M22, M21, M25, M23, M18, M17, M16 en M8. 
Heel lekker voor mijn lijstje!

Ik heb goed kunnen profiteren van dit avondje/nachtje.