18-05-’14 Midsland a/z  Skywatcher 130  seeing matig, transparantie goed

In de schemering ben ik begonnen. Gewapend met de verrekijker en het blote oog. Mercurius is het hoofddoel.

Jupiter zie ik al en ongeveer in één lijn van Jupiter naar de zon, moet Mercurius zich bevinden. Even geduld en even zoeken, maar dan: ja! Daar is hij!

Door de verrekijker zie ik hem wat gelig en hij kolkt door het beeld. Hij staat erg laag uiteraard en het is nog tamelijk licht, maar daar is hij. T’is inmiddels 4 jaar geleden dat ik hem voor het laatst zag.

Direct maar de 13cm Skywatcher erbij gepakt. Geweldig! Ik zie duidelijk zijn fase, het is (zeg maar) eerste kwartier.

Daarna Saturnus. Fijn om zo’n lage horizon te hebben hier op Terschelling. Ik zie mooi zijn open ringen, al kan ik de Cassinischeiding niet ontdekken. Hij staat ook nog erg laag. Titan er mooi bij en nog een maantje.

Dan doorschuiven naar Mars. Ik zie wat donkere structuren, het kleine poolkapje en hij is erg strak in beeld.

En als bonus door naar Jupiter, met 1 maantje aan één kant en drie aan de andere.

Even 4 planeten bij langs geweest!

Het volgende doel was de komeet C/2012 K1 Panstarrs. Zo gemakkelijk want hij staat in het zelfde beeldveld als chi UMa. Perifeer zie ik een kern en verder in een driehoek een klein stukje staart . Dit met 38x. Als ik dan naar 81 keer ga wordt de achtergrond wat donkerder en komt hij er nog duidelijker uit. Onmiskenbaar een komeet!

En tot slot in deze overweldigende sterrenpracht nog wat deepsky-werk. Begeleidt door kikkers en het ruisen der zee, zie ik nog: M4, M80, Graffias (B Sco). Mel 111 al met het blote oog en dan weer verder met Sheliak (B Lyra), M57, Epsilon Lyra, Albireo en M13.