Groningen, 15-08-'13   22:45 - 23:45 10" dob
 
Ik had gisteravond alles al op tijd buiten staan. Er is een nova gezien in Dolfijn en daar wil ik voor gaan. Alles staat klaar en een zoekkaartje heb ik uitgeprint.
Dan krijg ik om half 11 een Whats-appje van Bob. Hij heeft hem al in zijn Starfire staan! Dus ik ook snel naar buiten.
Nog een beetje aanpassen en die maan is ook nog enigzins aanwezig, maar dan snel naar NGC 6905. Dat is een Planetaire nevel en van daaruit wil ik mijn zoektocht beginnen.
Het is ook best nog wel vroeg waardoor de hemelachtergrond beslist nog niet echt donker is maar toch is de PN goed te vinden. Hij staat vlakbij een sterretje en is langwerpig van vorm. Aan het begin zie ik alleen het lichtere gedeelte dat enigzins rond is, maar als ik langer kijk en zeker ook perifeer komt de langwerpige vorm eruit. Een hele interessante nevel vind ik. Hij bleef boeien en ik bleef maar kijken om meer vorm en structuur te zien (ook handig als je een telescoop hebt die volgt). Met een vergroting van 150x en ik vond het UHC-filter echt nodig en nuttig. Hij heet ook wel de Blue Flash, maar kleur heb ik niet gezien.
Dan door naar het doel van vanavond, de nova. Vanaf de planetaire nevel loopt een sliertje van sterretjes zo naar de nova toe en nu met zijn helderheid van 5,6 is met het kaartje goed te zien dat er ineens een sterretje staat waar anders niet zo'n heldere staat. (nu 16-08 is hij al 4,9 in magnitude!) Hopelijk kunnen we hem vanavond of de komende dagen nog volgen en ik ben benieuwd waar zijn helderheid uit gaat komen.
Er komt bewolking op vanuit het zuiden en ik wordt gedwongen om verder te gaan met mijn waarnemingen richting het oosten en later ook het nood-oosten. Dus neem ik de Blue Snowball mee. Zo'n mooie heldere Planetaire Nevel in Andromeda. Scherp, heel lichtblauw rondje. Ik heb hem wel eens blauwer gezien maar het is nog vroeg en die maan... Maar het blijft een prachtobject!
Dan moet ik nog verder naar het noorden en kom bij NGC 1528. Een aardige open sterrenhoop, maar hij staat nog erg laag en komt er niet goed uit. Maar ziet er toch aardig uit met zo'n 15 wat heldere sterren, een tiental wat minder heldere verspreid over een redelijk groot gebied. Maar hij is later in het seizoen vast mooier.
Dan heeft de bewolking gewonnen en stop ik. De buitentemperatuur was erg aangenaam maar het was erg vochtig.