14/15-06-’13 Gasteren,  (mijn 3e)  Midzomernacht Starparty 23:00 – 02:00 Orion 10" dob

Als Michaël en ik aankomen in Gasteren, is het nog steeds enigszins licht. Bob is er al en wij beginnen direct met opbouwen. Jan Willem en Niels komen dan ook. Aanwezige telescopen: een 12cm refractor, een 15 cm reflector, een 25cm dob en twee 30 centimeters aan dobson-telescopen.

Het is nog bewolkt, maar na ongeveer een half uur trekt de bewolking boven ons op en daalt onder ons neer. Een dikke laaghangende mist doemt op en op een bepaald moment zien we van Jan Willem alleen nog het koppetje, de rest van zijn lichaam is gehuld in mistflarden. Het is dus erg vochtig. Maar ook dat trekt langzaam weer weg en al met al hebben we een genoeglijke avond onder de steren.

Ik heb vele oude bekenden opgezocht; M81 en 82, M13, M39 en dubbelster Gamma Delfi, het neusje van het dolfijntje. Schorpioen was mooi te zien en ondanks de lage stand en vocht de dubbelster Graffias, β Scorpi, bekeken.

Aan het begin van de avond was er ook nog een mooi, donkergeel en sfeervol maantje (banaantje) die langzaam onder de horizon zakte. En in combinatie met de mist en de kraakheldere hemel  en aangename temperatuur was het puur genieten.

Het ISS kwam nog voorbij.

Hoogtepunt in mijn eigen kijker vond ik M82, het Sigaarstelsel. Wat kwam die er mooi uit. Helder, scherp en groot, mooi! Maar ook veel bij anderen gekeken waarbij M13 in de 30cm van Bob onovertroffen was. Helemaal opgelost, superstrak (al was de seeing niet best) en beeldvullend. Zo mooi!

Verder nog bij verschillende mensen; M57, ε Lyra (de dubbele dubbel), M27, Kattenoognevel (wauw), M51 en ik vergeet vast nog wel iets. Ook de Melkweg werd mooier en mooier tot 2 uur, toen het eigenlijk al weer wat begon te schemeren.

Het was een heerlijke en gezellige avond.