04/05-06-13 Groningen 10" dob 23:00 - 01:00

Zondag 26 mei was het dan zover. Mijn nieuwe telescoop besteld. Dinsdag bericht van Astroshop.de dat de betaling was “eingetroffen” en mijn bestelling verzonden was. Geen track en trace gekregen dus zat ik donderdag verwachtingsvol uit te kijken naar die mooie bruine UPS-bus. Maar die kwam niet, die kwam vrijdag (pas).

Twee enorme dozen en toch wel zo zwaar dat ik me even zorgen maakte of dit allemaal wel door mij te torsen was. Blij als een kind pakte ik alle dozen en doosjes uit. Veel verpakkingsmateriaal en veel onderdelen. De buis als eerste. Prachtig donkergrijs en groot… Wat een kanon. Een 25cm buis is toch aanzienlijk groter dan een 20cm buis (gelukkig). Dan de loeizware doos waar de onderdelen van de zwarte rockerbox in zitten. Heel goed verpakt in immens veel karton. Op de bodemplaat een motor en op één zij-paneel een motor. Verder moest ik alles zelf in elkaar zetten, wat heel gemakkelijk ging.

Daar stond hij dan. Een prachtige grote telescoop. De Orion XT10g.

Zaterdag, met behulp van Michaël, hem goed gecollimeerd en s’avonds direct de kans gekregen om hem zijn first light te geven, alles af te stellen en te testen. Om half elf trok het open, toen stond de telescoop al twee uur te koelen en te wachten op zijn eerste handelingen.

Eerst de RDFafgesteld, dat ging erg gemakkelijk en is ook maar tijdelijk omdat ik ook mijn 9x50 hoekzoeker er weer bij op wil hebben, maar geen gaten in de buis wou boren voordat alles getest was.

Dan de autotracking getest. Dat was voor mij het belangrijkste, dat de telescoop eenvoudig de objecten die ik in beeld zou zetten zou kunnen volgen. De buis horizontaal en ongeveer naar het noorden gesitueerd. De computer aangezet, autotracking gekozen en met de hand de buis naar Arcturus gebracht. Prachtig mooi scherp sterbeeld. Telkens kijken, staat hij nog in beeld? Naar binnen gelopen, weer naar buiten en jawel hoor. Arcturus nog steeds mooi midden in beeld! Joepieeeee, het werkt!

Dan natuurlijk de GoTo testen. Ook erg eenvoudig, een twee ster allignement gedaan. De telescoop zelf naar Arcturus en Deneb gebracht, toen de GoTo de opdracht gegeven naar Saturnus te gaan en ja hoor. Prachtig midden in het beeld, wauw. Geweldig dat alles zo werkt als je gehoopt had.

Dinsdag 4 juni, vanavond wordt het helder en zal ik mijn nieuwe dobson echt gaan gebruiken. Eerst even de autotracking aan en lekker beginnen met Saturnus. Helaas is de seeing niet best. Ik kan de Cassinischeiding met moeite zien. 3 Maantjes maar, duidelijk geen pronkstuk vanavond.

M92, een bolhoop bovenin Hercules, een fijn subtiel hoopje bij 70x. Niet op te lossen op een enkele sterretje na. Maar het is nog vroeg en de achtergrond is grijs. Later op de avond probeer ik hem nog eens, nu met 150x en komt hij veel beter uit de verf. Een kleine heldere kern heeft hij.

M13, zijn grote broer, is opnieuw verbluffend. Zeer goed op te lossen, duidelijk de "spinnepoten" gezien. Zo sprankelend en zo groot. Ik kan bij deze bolhoop goed het verschil in opening zien. Toch een duidelijk verschil tussen de 20cm en de 25cm. Dat verschil zie ik ook overduidelijk bij M57. De ringnevel is iets groter, maar ook de ring is wat dikker, wat meer structuur.

Ook kun je, doordat de montering het object in beeld houdt, veel beter kijken. Echt kijken, details zoeken, rustig de tijd nemen. De sterren ogen ook scherper, het zijn hele mooie beelden.

M5 zoek ik even op met de GoTo. Het object staat in het zuiden, boven de stad en er is geen enkele referentiester te zien. En omdat ik hem graag weer wil zien de GoTo maar gebruikt. En inderdaad, de computer zet hem prachtig midden in beeld. Maar hij valt tegen. Tegen die grijze achtergrond komt hij niet uit de verf. Hij is vaag, wijdt uitwaaierend met maar weinig kern. Wel veel individuele sterretjes ver van de kern. Met een vergroting van 150x.

M27 is de volgende. Een mooie grote gasbel en in combinatie met het UHC-filter ook goed de klokhuisvorm te herkennen.

Dan de dubbele dubbel, Epsilon Lyra, twee mooie, witte, heldere koplampen die op hun beurt ook elk weer dubbel zijn. Goed te splitsen met 150x. Geen kleurverschil of magnitudeverschil gezien.

Albireo, alweer zo'n schitterende verschijning aan de hemel. Een mooie heldere oranje ster staat samen met een prachtige blauwe ster. Ze blijven een genot om te zien en zo scherp en zo helder, wauw.

Ook het ruimtestation ISS kwam nog over. Globaal van zuid naar oost. Een grote heldere verschijning aan de hemel die zich langzaam voortbeweegt langs het gewelf.

Toen ik stopte kwam Altair al weer boven het dak en ook het Dolfijntje was al weer zichtbaar. De zomer komt eraan!