Gisteravond (on)geduldig gewacht tot het tenminste 0.00 uur zou zijn, zodat ik thuis zou kunnen zien wat ik al op de midzomernacht starparty had gezien.
Ik sleep mijn spullen naar buiten maar een kleine teleurstelling bekruipt me. Wat is het nog licht….. Maar goed, ik begin maar met de dubbele dubbel in Lier. Met een vergroting van 189 x zie ik ze, ondanks de grijze achtergrond. Wel een beetje trillerig in beeld maar duidelijk te zien.
Dan, om nog meer tijd te rekken, nog even langs de Ringnevel. Deze vergroot ik tot 126 x en dan komt hij er mooi uit. Duidelijke witte ovalen ring die in het midden wat zachter wordt.
Verder naar beneden het object dat altijd even een reactie aan mij ontlokt, Albireo. Schitterende, heldere dubbel met zijn prachtige kleuren.

Dan het moment waar ik voor ging, M27, de Halternevel. Ik vind hem bijna direct ook al zie ik Vosje niet. Ik verleng de lijn Sulafat – Albireo 1x en daar is hij. Een grote doorzichtige bel hangt daar in de ruimte. Met een vergroting van 63 x en het UHC-filter komt hij er prachtig uit. Ik zou willen zeggen dat ik de haltervorm zie, maar dat is niet zo. Toch zie ik dat hij aan de bovenkant niet mooi rond doorloopt. Ik probeer wat vergrotingen maar vind hem met 63x toch het mooist. Deze is meer doorzichtig dan de M57 en de M27 is ook veel groter. Er is veel verschil tussen deze twee planetaire nevels. Prachtig hoor, wat er allemaal te zien is in het heelal. (en dat in een “grijze nacht”).
Bij Bob ook nog de Sluiernevel gezien en er nu ook nog ijverig naar gezocht, maar niet gevonden.

In het zuiden, net tussen de huizen door, meen ik de karakteristieke drie sterren van Schorpioen te herkennen. Antares zie ik niet. Als het ze zijn dan moet de bovenste de dubbelster Graffias zijn. Dat zou fantastisch zijn want die had ik ook op de starparty voor het eerst gezien en ik dacht omdat Schorpioen niet zo hoog komt, dat ik die thuis niet zou kunnen zien. De kijker er op gericht en ja! Het is de dubbel. Wat een mooie, scherpe dubbel. De A-component van beta Scorpi is beduidend groter dan zijn begeleider, die er schuin boven staat. Beide zijn erg helder maar ik zie ook een klein kleurverschil. De A van Graffias is wit en B is wat grijzer. Met verschillende vergrotingen tot 126x.

Dan kijk ik nog een tijdje gewoon naar boven en in de stilte van de nacht, trekt een helder spoor uit Zwaan, naar het noorden voor Cassiopeia langs, een meteoor……