12-03-'13 Komeet Panstarrs

Samen met Michaël er op uitgetrokken om komeet Panstarrs ( C/2011 L4) te zien. Om zes uur zijn we van huis vertrokken en waren een kwartier later op plaats van bestemming, net onder Adorp. Op een doodlopende weg, met voor ons een molen.
We zetten onze spullen op. Ik heb mijn 10x50 bino op statief en Michaël heeft zijn 8cm bij zich. 
Net na zevenen zien we de jonge maan. Een hele smalle sikkel die zelfs nog niet helemaal doorloopt maar onderbroken wordt door het reliëf van de maan. Hij is 0,6% op het moment dat we hem zien. Mooi, want dan kunnen we hem gebruiken om ons te oriënteren voor de komeet, die daar toch redelijk dichtbij moet staan. 
Terwijl de zon inmiddels al helemaal onder is vind Michaël om half 8 de komeet!! Wauw, wat een ding! Wat groot en fel! Een hele grote en heldere kern en een staart..... Wat een staart. Wijdt uitwaaierend en lang. T'is mijn vierde komeet en zonder enige twijfel de mooiste, de felste en de grootste. :yyy:
Ik weet het, ik weet het: Hale-Bopp, Halley, maar helaas heb ik die nooit gezien...

Deze komeet is schitterend, zo fel en enigzins gelig. Maar ik heb hem niet met het blote oog kunnen zien en maar een kwartier, want om kwart voor 8 verdween hij weer in de rode gordel die achtergelaten werd door de zon.
Vermeldenswaardig is ook zeker de maan. Ik heb hem nog nooit zo jong gezien, heel erg mooi!
En dit alles met tegen de achtergrond de molen. Een prachtige compositie! 
Ik vond het een supergeslaagde avond, maar wel heel koud!