20/21-08-12 8" dob 23:45 - 0:45

Na de afgelopen week verschillende keren te hebben waargenomen, was deze avond zonder twijfel de beste. Zo transparant, zoeveel sterren te zien en lekker warm.
Ik had voor mezelf drie nieuwe doelen gesteld en daarvan heb ik er twee gehaald. Ten eerste was daar NGC 6229, een bolhoop bovenin Hercules. Eenvoudig te vinden en met een vergroting van 90x zag ik een compact hoopje en geen individuele sterretjes. Een kern met een hele kleine uitwaaiering van sterren als een vage waas er omheen. Mooi een driehoekje vormend met twee heldere sterren.
Daar in de buurt even naar Nu Draco gegaan. Ik vind het zo'n leuke dubbel. Twee helder, witte sterren op zo'n afstand van elkaar dat ze ook in de zoeker als twee koplampen te herkennen zijn (62").
Dan NCG 6781. Dat is weer een verrassing! Het is een planetaire nevel en hij verraste me doordat hij zo groot is (1,9').
Niet heel helder. Met O III en UHC-filter kwam hij er beter uit. UHC het mooist. Niet rond, boven (Newton) helderder dan beneden en enigzins langwerpig. Vergroot tot 130x met UHC en dan het duidelijkst. Ik vond hem redelijk gemakkelijk te vinden vanuit Delta Aql. richting de tip van de vleugel, zeta Aql., dan kom je hem zo tegen. Mooie PN. Zonder filter heel vaag maar UHC doet wonderen.
M34 nog even ter afsluiting. Een leuk open sterrehoopje.
Lekker uurtje waarnemen, al raak ik zo wel verwend om te kijken op blote voeten en een minimum aan kleren. Augustus is een super maand. Al 6x waargenomen!