Groningen, 24-07-12 8” Dob 0:05 – 2:10 Transparantie goed, seeing redelijk.

Heerlijk waarnemen als het zo lekker is buiten en gelukkig wordt het ook al eerder donker, dat kun je goed merken. Ik begin dan ook direct om 12 uur, want morgenvroeg om 7 uur gaat de wekker. Maar ik moet echt waarnemen vanavond. Het is lang geleden dat het echt zo mooi helder was en ook het feit dat ik een lichtscherm heb, moet uitgetest worden.
Dat lichtscherm bestaat uit drie palen op een voet waarover/tussen ik een zeil span met lijmklemmen. Hij is drie meter lang en ruim twee meter hoog. Dit om een achter het huis staande lantaarnpaal af te schermen en een achterbuur.
Ik wil eerst een sterrenstelsel vinden bij M13. NGC 6207 moet een galaxy zijn van ruim de elfde magnitude en vlakbij M13. Een uitdaging dus. Maar als ik er toch ben en ook om mijn ogen nog wat te laten wennen eerst de grote bolhoop zelf maar even. Wat een pracht! Bij 90 x schitterend en redelijk op te lossen, niet tot in de kern. Vergroot tot 300 keer en hij is beeldvullend en adembenemend.
Met 90x begin ik mijn zoektocht naar NGC6207. Al vrij snel zie ik hem perifeer. Maar hoe langer ik kijk, hoe minder ik er van overtuigd raak dat het hem is. Ik zie een heldere kern, kan ook een sterretje zijn en een heel, maar dan ook heel lichte ovalen waas er naast. Ik besluit opnieuw mijn zoektocht te beginnen vanaf M13. Deze net uit beeld en al zoekend kom ik toch weer bij het zelfde object uit. Maar alleen perifeer zie ik hem. Als ik er recht naar kijk dan zie ik hem niet en ga ik weer twijfelen. Zijn het niet gewoon een paar kleine sterretjes dicht bij elkaar? Ik ben er een uur mee bezig. En ook na herhaaldelijk opnieuw te zijn begonnen, kom ik er iedere keer weer uit. Dus het zal hem zijn ook al zie ik eigelijk niets.
M92 heb ik ook al een tijd niet meer gezien dus die ook maar meegenomen. Toch wel een mooie bolhoop. Kleiner dan M13 maar erg wijdt uitwaaierend.
Het volgende doel van vanavond is een planetaire nevel in Zwaan. NGC 7027 is makkelijk te vinden voornamelijk omdat hij zo mooi lichtblauw en bij een vergroting vanaf 130x duidelijk een schijfje is. En weer kan ik begrijpen hoe de term Planetaire Nevel hiervoor door Herschel is bedacht. Hij lijkt wel wat op Uranus. Hij sprankelt niet zoals een ster en toch is hij heel duidelijk. Mooie kleur ook. Verder geen details gezien.
Ook de Blinking Planetary wil ik zo graag zelf vinden maar die staat in zenit en doordat de buis echt loodrecht in de rockerbox staat is manoeuvreren echt lastig en ontbreekt me de moed want ik heb nog veel meer op mijn programma staan maar helaas moet ik vroeg op, dus doe ik er verstandig aan te stoppen… Maar niet voordat ik toch nog weer M31, 32 en 110 heb meegenomen. Goed zichtbaar trouwens, vond de transparantie sowieso erg goed (of het komt door het nieuwe lichtscherm). De Melkweg was ook erg goed te zien en dat vanuit de stad! M33 ook nog maar even met een vergroting van 50x kon ik enigszins een kern zien en een hele grote halo. Een groot object maar een hele lage oppervlakte helderheid.
En dan moet ik echt gaan afbreken, ik kijk nog snel naar Pegasus/Vissen maar helaas komt Uranus nog niet boven het dak….