Venus overgang expeditie 06-06-12 Noordkaap (Gr)

Ik ben om kwart over drie opgestaan met de hoop op een Venus overgang expeditie, maar een vrees voor zware bewolking en regenbuien. Buienradar laat zien dat er een heel groot regenfront langzaam vanuit het zuiden naar het noorden trekt en de wolkenradar laat zien dat net daaraan voorafgaand de bewolking dunner is. Na een kort overleg met Michaël zijn we eruit. We gaan! Ook de mede expeditie leden uit Drenthe (Niels en Ton) hebben duidelijk gemaakt dat ook zij naar de Noordkaap (bij de Eemshaven) zullen vertrekken.
We komen om kwart voor vijf aan en zijn zeker niet de eersten (ook niet de laatsten) en parkeren de auto op het schuine talud van de dijk. Hoe ik daar weer weg kom zie ik wel als het voorbij is.
We mogen opstellen bovenop de dijk, tussen de schapen, waar we met ongeveer 16 man staan. Als alles klaar is zien we een vuurrood stukje van de zon opkomen. Zouden we geluk hebben? Binnen een kwartier weten we het en binnen een kwartier is het voorbij. Een mooie grote ronde stip is te zien voor de zon, Venus! Dit door de zoeker (zonder filter) en ook de 120 mm refractor (zonder filter) van Michael. Wat een kick. De kreten van enthousiasme galmen over de dijk.Ik zelf heb de zon wel gezien door mijn ETX, ook zonder filter, maar toen was er helaas al weer zoveel bewolking dat ik Venus niet heb kunnen zien. Dan trekken al snel weer sluiers voor de zon en zoals later bleek; dat was het dan. De zon kwam op om 05:06 en verdween weer om 05:21 maar het was genoeg, we hebben het gezien! 
Daarna is er volop tijd voor kennismakingen en een gezellig praatje, ook erg leuk. En op de hele dijk heb ik geen twee dezelfde telescopen gezien. Er stond werkelijk van alles. Ook camera’s en een grote bino.
Erg bijzonder om mee te maken en ik kijk al verlangend vooruit naar de Mercuriusovergang in 2016.
Voor de organisatie een woord van dank, geweldig! En voor de mede expeditieleden: het was gezellig!

venus expeditie

venus expeditie2