15-03-12 Groningen 8” Dob 21:00 – 23:30

In de tuin van Michaël, geen maan, seeing was redelijk, transparantie slecht en last van licht van de sportvelden.

Begonnen met Mars en kunnen vergroten tot 240x. Duidelijk te zien dat de poolkap kleiner was geworden dan 15-01-12. Redelijk veel donkere details te zien en een wat wittige, wolkige structuur rechtsboven en linksonder (voor mij) op de planeetbol. Uitgebreid bekeken en geschetst. Mars stond dichtbij de M105 groep (1 graad ongeveer) en die kon ik dan ook niet vinden.

M51 bij 170x, zichtbaar dat hij uit twee sterrenstelsels bestond al zag ik voornamelijk de kernen. Het was toch lastig op de wat grijze achtergrond al stond hij hoog. Er waren de hele avond maar weinig sterren te zien, dat werd vanaf half twaalf beter.

Cor Caroli, zo’n mooie dubbelster. Mooie heldere sterren met een redelijk magnitude verschil ( 2,9 en 5,5). De hoofdster wit en B is wat wit/geel/groenig. Met 70x.

M94 (CnV) is mijn blunder van de avond. Ik zie een gemakkelijk te vinden bolhoop. Mooi rond, heldere kern en een uitwaaierende grijze zweem die ik aanzie voor uitwaaierende sterren. Prachtig! Vandaag moet ik bekennen dat het geen bolhoop is maar een spiraalstelsel…. Hmmm. Met een vergroting van 90 x.

M63 is bij 90 x wat vaag. Michaël weet dat dit het Zonnebloemstelsel is. Ik zie een ovale vlek met een redelijk zichtbare kern.

Mizar en Alcor bekeken. Mooie dubbelster waarvan Mizar ook weer dubbel. Een “klassieker” en erg mooi en helder.

M65 en M66 ook goed zichtbaar.

Bij Michaël in zijn refractor gezien: M44, Castor, Mars en Cor Caroli. Met de refractor een dikke paarse cirkel om Mars en dat ben ik niet gewend. Dat lijdt wel een beetje af vind ik.

Polaris is de volgende dubbelster. Ik vind hem zo mooi. De B-component zoveel zwakker en blauw. Eventjes turen en dan zie je hem subtiel verschijnen. Een favorietje van me. (70x)

Door Michaël zijn verrekijker zie ik Mel 111 en die wil ik in mijn telescoop opzoeken. Ik dwaal wat door het gebied en stuit dan zo maar op een vaag grijs vlekje. (M64?) Dit heb ik nu altijd al gewild. Gewoon wat dwalen over de sterrenhemel en dan ineens zelf een “vlekje” vinden/ontdekken. Kicken! Geen kaart bij de hand dus ik weet niet welke ik heb gezien, maar dat doet aan de kick niets af.

Aan het begin van de avond nog flink gezocht naar M81 en M82 en niet kunnen vinden! Grrrr.

Ook aan het begin, de mooie heldere samenstand van Venus en Jupiter en Venus ook nog even als een halve maan in de telescoop van Michaël.

Aan het eind, tijdens het inpakken van de auto zien we laag, door de bomen nog twee heldere punten. Spica en Saturnus. Thuisgekomen probeer ik Saturnus nog met de verrekijker maar ik tril te veel. Wel dus weer 4 planeten op één avond.

Overdag had ik nog naar de Zon gekeken en de zonnevlekken geschetst. Maar de Zon was nu toch weer iets minder actief dan afgelopen weekend. Toen waren er veel en grote zonnevlekken te zien. Nu wat kleinere vlekken verdeeld over drie groepen, maar wel leuk. (met de ETX 90, zonnefilter en met een vergroting van 80x).