04-02-12 Groningen, 8” dob, 20:35 – 21:10 temp. -11 Maan 12 ½ dag

Okay, mede geïnspireerd en gestimuleerd door Michaël, ben ik toch wat meer interesse voor de Maan gaan ontwikkelen. Vorige maand voorzichtig begonnen met Rupus Recta. Ik kon het vrij eenvoudig vinden aangezien hij toen (02-01-12) mooi langs de terminator stond en een erg opvallende structuur is. Een kaarsrechte, donkere streep met aan weerzijden een krater. Niet te missen en ik was een beetje over mijn “Maanvrees” heen. Gewoon de waarneemtip van die datum gevolgd en dan is het goed te doen.
Dus vanavond ben ik naar buiten gegaan met het doel om Vallis Schröter te zien, te beschrijven en te schetsen.
Ook vrij eenvoudig te vinden, zie ik twee ongeveer gelijke grote kraters waarvan uit één een kronkelende rivier lijkt te komen. (70x). Bij 130x zie ik krater Aristarchus als wit, fel verlicht met aan één kant de schaduw op de kraterwand, een centrale berg en enkele ringen op de andere wand van de krater. 
De krater Herodotus, waar Vallis Schröteri lijkt te ontspringen ziet er meer uit als een ondergelopen krater. Helemaal niet fel en ook niet zo diep, geen centrale berg. ( Ik zie later pas tijdens mijn “research”op Virtuel Moonatlas, dat de vallei daar helemaal niet uitkomt maar er los van is ).
De vallei zelf is erg lang en kronkelig en loopt vanaf Herodotus, door een bergje, met een lange bocht naar het westen waarbij halverwege enkele scherpe knikken zitten. Hij is zo breed dat je de schaduw op de binnenkant van de wanden goed kunt zien. De krater en de vallei lijken zich op een soort van donker vierkant te bevinden en (voor mij) onder het geheel loopt een scherpe rechte streep. (montes agricola)
En al ligt mijn hart hier toch niet helemaal, zo kun je toch nog lekker even van de hemel genieten en leer ik eindelijk wat structuren op de Maan.
In verdere sessies, zowel eerder als later op de avond, nog Venus, Jupiter, M42 en Mars.

De temperatuur daalt tijdens mijn Marswaarneming nog tot -13 en mijn buis is stijf bevroren en twinkelt in het maanlicht.

Winterwaarneming 04-02-12