Groningen, 17-01-12 8” dob 22:15 – 23:25  -3

Heerlijk, alweer helder. De dob om 16:00 uur al buiten en om kwart over 5 zie ik voor het eerst Venus door mijn telscoop. Die had ik alleen nog maar door een verrekijker gezien en nu met een vergroting van 130 x kon ik mooi de fase zien van Venus. 
Ook direct maar Jupiter bekeken al is het nog wat licht, maar die verdwijnt steeds vroeger uit het gezichtsveld van mijn tuin en ik wilde nog graag even hem schetsen met de GRV. Die is nog niet in beeld en om even voor achten probeer ik het weer. Ik zie dan net dat de GRV op het randje verschijnt. Om 20:40 ga ik weer naar buiten, t’is per slot lekker weer :mrgreen: , en ja daar is hij. Ik neem rustig de tijd om te schetsen maar zie wel dat de seeing veel slechter is dan afgelopen zondag. Hopelijk wordt dat later op de avond beter want ik wil wat nieuwe objecten proberen.
Om tien uur kan het dan echt beginnen. Eerst, uiteraard, even M42. Met een vergroting van 240x krijg ik het beeld niet echt scherp en de E-component zie ik ook niet. De seeing is veel slechter dan zondag en de achtergrond is ook grijzer. Maar het blijft een mooi nevel.
M78 is dan het eerste nieuwe object dat ik zie. Een lichte nevel om twee sterren heen. Enigszins rond en wel redelijk groot is hij toch moeilijk te vinden, juist vanwege die lichte achtergrond. Orion staat vanuit mijn perspectief richting het stadscentrum. Met een vergroting van 90x was hij toch zichtbaar bij direct kijken.
Dan probeer ik IC 2149 in Auriga maar weer lukt me dat niet. Ook NGC 1514, eveneens een Planetaire Nevel, in Taurus gaat aan mij voorbij. Maar NGC 2371 vind ik wel. Een planetaire nevel in Tweelingen, bij Castor. Een langwerpig neveltje met aan één kant een sterretje erin, goed te vinden bij 90x en duidelijk met 130x en UHC-filter. Perifeer nog net even mooier. Later lees ik dat hij uit twee lobben bestaat en dat hij ook de aanduiding NGC 2372 heeft.
En NGC2158 is ook nieuw en eindelijk zie ik hem. Op alle foto’s van M35 zie je hem erbij dus ik moest hem vinden. Dat bleek achteraf helemaal niet zo’n probleem maar zo naast de sprankelende (naar verhouding) grote open hoop M35 valt hij wat in het niet. Een wolkje van heel veel fijne sterretjes. Vooral perifeer veel sterretjes te zien. Mooi rond cluster. Bij een vergroting van 70x, in de 17mm Hyperion, past zowel NGC 2158 als M35 mooi in één beeldveld. Er staat één heldere ster bij of voor.
Op het laatst, als toetje Mars nog even weer bekeken en weer was duidelijk dat de seeing een stuk slechter was. Wel weer mooi drie planeten gezien op één avond….