Kienveen 4/5-06-10     22.45 - 01.15      ETX 90

Tegen half elf sla ik van de bewoonde wereld af op een landweg. Het begint nu net een beetje te schemeren. Helemaal alleen rijd ik over een verlaten landweg tot ik af moet slaan (volgens TomTom) op een nog verlatener en smallere landweg. In mijn achteruitkijkspiegel doemen koplampen op. Zou dat ook iemand zijn voor de starparty? Diegene slaat ook dezelfde weg in als mij dus het zal toch wel. Zo druk zal het hier toch niet zijn om deze tijd.
De weg kronkelt wat en op een bepaald punt ga ik recht door, waar de weg eindigt. De auto achter mij gaat links verder, er toch maar op vertrouwend dat dat ook een “sterrenkieker” is, ga ik er maar achter aan. We rijden en rijden en slaan nog een keer af en van de andere kant zie ik nog een auto aankomen. Nou dan zijn dit vast allemaal mensen voor de party. Een heerlijk, spannend gevoel bekruipt me. Wetende dat we hier, op dit tijdstip, allemaal zijn midden in de rimboe, met hetzelfde doel.
Als we (het was Niels voor me) aankomen staat Bob er al en direct achter ons arriveren Ronn en Anja. Een groet en een lach op ieders gezicht.
Na de gebruikelijke begroetingen stelt ieder zijn spullen op, op de weg, naast de auto. Het is nog licht en Venus flonkert al fel in de schemering. Even wat drinken met elkaar en de begin-problemen overwinnen en het kan beginnen. Eerst een beetje met de verrekijker rondkijken en dan de telescoop gepakt. De heren zijn bezig met hun ding en ik laat Anja wat dingen zien door mijn scoop. Saturnus, Vega met epsilon Lyra, de M13, M57 en Albireo. Het is leuk om samen met iemand dingen te bekijken en Anja vindt vooral Saturnus en de dubbelsterren erg mooi.
Bob wijst me op Schorpioen, die nu toch mooi aan de hemel staat. Daar zitten mooie objecten in, zegt hij. Helaas had ik me helemaal nog niet verdiept in dat sterrenbeeld dus ik wist niet waar en wat ik daar moest zoeken. Hij probeert een bolhoop te vinden in mijn scoop, de M4. Maar helaas ik zie hem niet, dan zoekt hij hem op in zijn eigen en ja, absoluut en zonder twijfel. Ik verbeeld me zelfs enige individuele sterren te zien. Wat een prachtige kijker, mooi en helder beeldveld.
Ook met zijn laserpointer laat Bob weer van alles zien, geweldig!
Dan zeg ik de M27 te willen zoeken met mijn kijker. Dat lukt niet direct en Bob zoekt hem op in zijn kijker. ’t Gaat een beetje moeilijk want zijn zoeker is beslagen. (alles is nat en vochtig trouwens want de mistflarden komen en gaan). Als hij hem heeft gevonden laat hij mij kijken. Schitterend! Echt prachtig, duidelijk een ronde gasbol, die doorzichtig is. Bij een hogere vergroting, ik meen 50x, ook de haltervorm te zien. Wat mooi en ook de achergrondsterren. Die kijker heeft echt een heel mooi beeldveld. Dan heeft Niels hem ook in beeld en ga ik daar even kijken. Wauw, wat groot!! In Niels zijn kijker is het echt een enorm bolvormig object. Ook heel mooi. Niels vertelt me ook van een dubbelster in Schorpioen, Graffias (beta scorpi) dus ga ik in mijn eigen kijker op zoek naar de dubbel en de M27. Ik vind ze allebei! Nu is het mooi om te vergelijken. In mijn kijker zie ik de M27 als een ronde vlek, (wel het grootste object dat ik tot nu toe gezien heb en dat verrast me. Ik was al dol op planetaire nevels, en nu nog meer.) het verschil met M57 is groot, die lijkt veel minder doorzichtig.
In de scoop van Bob is hij veel duidelijkere van vorm (en die achtergrond!) en bij Niels is hij veeeeel groter.
Ook nog de Sluiernevel gezien (bij Bob), duidelijk zichtbaar dit supernovarestant. Mooie witte slingerende boog met OIII filter. Hij zit onder de vleugel van de Zwaan.

Verder ook heel veel, gewoon met het blote oog naar de hemel gekeken. Wat een prachtige hemel en zoveel te zien. Met de mistflarden boven de weilanden een heerlijke sfeer.
Ik heb in ieder geval genoten en om kwart over één hebben we onze (natte) spullen weer ingepakt.