23-10-11 Gasteren 21:15 – 23:30 200mm Dob

 Geen maan en helder, dus het veld in. Samen met Michaël, die ook wel zin had om daar eens te kijken. Wat is het prachtig donker en rustig in Gasteren. Duidelijk de koepel van Assen te zien maar alles is veel beter zichtbaar dan vanuit de stad Groningen.

Direct valt de Melkweg ons op. Wat een heldere band die behalve duidelijker, ook veel verder doorloopt dan je in de stad kunt zien. Donkere lanen waren erin te ontdekken en zo mooi! Ook zagen we tijdens het opbouwen al een meteoor, waarvan we er over de hele avond wel een stuk of 5 hebben gezien.

Het was erg helder en erg transparant maar de seeing was nog steeds erg slecht. Ik heb even naar Jupiter gekeken maar die golfde door het beeld en er waren maar hele korte momentjes dat hij enigszins scherp was zelfs met (maar) 130 x.

Eerst even naar M33, gewoon om te kijken hoe hij hier in Gasteren uit de verf kwam. Betrekkelijk eenvoudig te vinden en duidelijk zichtbaar. Geen structuur gezien maar wel groot, ook al zie je alleen de kern. Met een vergroting van 70x. Terwijl ik daar naar keek, zien we een auto onze kant opkomen. Goh, toch nog een sterrenliefhebber? Ja, het bleek Bob te zijn die zonder zijn grote instrument maar met de verrekijker even kwam “buurten”.

Het was erg koud en de wind “sneed” behoorlijk door ons heen en deed de buizen trillen maar toch…. Ik wou graag de M74 zien en dat is gelukt!

Net naast eta Piscus was hij nu betrekkelijk eenvoudig te vinden. Hij stond nog niet helemaal in het zuiden op dat tijdstip, maar wel al wat hoger dan de vorige keren dat ik hem probeerde en nu dus zo gevonden. Een toch wat ronde grijze vlek die er bij 70 x al goed uit kwam. Ik vond hem eigelijk best groot nog en behalve zijn ronde vorm waren er geen details te herkennen.

Verder naar boven in Vissen voor de dubbel psi I. Een heldere dubbel van twee witte sterren met nagenoeg dezelfde magnitude (5,6 – 5,8) en tamelijk wijdt op 30”. Bob bekeek ze met de verrekijker en toen zag ik dat ik ze ook in de 9x50 zoeker al mooi kon zien. Twee kleine scherpe puntjes. Leuk dubbeltje, zeker in de verrekijker/zoeker. Nog een tijdje gezocht naar de Blue Snowball maar dat is niet gelukt.

Na een tijdje ging Bob weer weg en hadden wij het zo koud dat we in de auto zijn gaan zitten en vandaar uit met de verrekijker zijn verder gegaan. (We moeten duidelijk nog wel wennen aan de kou!).

Met de verrekijker waren er zoveel sterren te zien, zo mooi en zo heerlijk dwalen door de Melkweg bij Zwaan en Cassiopeia. Open sterrenhopen bekeken: M34, M36. M37 en M38. Uiteraard het Dubbele Cluster, Andromedastelsel, Melotte 20, Pleiaden en Hyaden. Och, er is gewoon met de verrekijker toch al zoveel om van te genieten, heerlijk.

Om half twaalf zijn we vertrokken en waren mooi om twaalf uur weer thuis. Misschien ten overvloede, maar we hebben enorm genoten!