19/20-08-11 Groningen 23:45 – 02:00 8” dob.

 Bij Michaël waargenomen in zijn “nieuwe” goed verdonkerde tuin.

Toen we begonnen mikte ik mijn telescoop op de plek waar ik dacht dat komeet Garradd ((/2009 P1) zich moest bevinden. En ongelooflijk, hij stond direct midden in beeld! Wauw. Ik zag een grote diffuse vlek, (ik dacht dat de coma groter was dan de vorige keer, al was de seeing nu ook veel beter), met een hele heldere, kleine kern, die niet precies in het midden leek te zitten. De komeet bevond zich ongeveer tussen Dolfijn en Pijl (dichter bij Dolfijn) en ik meen een zweem van een staart te zien, richting de Pijl. Met een vergroting van 50x eenvoudig te vinden en heel mooi duidelijk bij 130x.

Michaël had toch last van het licht van de buurman (Hans) en heeft gevraagd of hij zijn licht uit wilde doen. Blijkbaar daardoor nieuwsgierig geworden, kwam Hans achter in de tuin even kijken en is uiteindelijk ruim een uur gebleven!

Uiteraard hebben we hem wat dingen laten zien en hij kreeg eerst M27 bij Michaël, in zijn 130mm/F5 Newton, te zien. Daarna ook bij mij met 50x en UHC-filter. Hij was erg enthousiast en wou ook graag door ons uitgelegd krijgen wat het allemaal was wat hij zag. Ook hoe ver het allemaal stond en hoe het was gevormd/ontstaan. Onder de indruk van de afstanden, de omvang van de objecten en de tijdspanne, moest ik hem M31 laten zien. De heldere kern kwam heel goed in beeld en Michaël zag zelfs een stofband.

Bij Michaël kreeg hij toen Albireo te zien en hij zag ze als geel en blauw. Ook de dubbele dubbel, ε Lyra, liet Michaël hem zien.

Ter afwisseling en als leukigheidje heb ik Hans het E.T.-cluster laten zien, wat hij ook grappig vond. Verder bij Michaël de mooie rode Granaatster in Cepheus en bij mij nog het sprankelende dubbele cluster. Uiteraard bij Michaël ook nog de komeet en 61 Cygni.

Toen ging ik naar huis en had om half drie alles weer in huis en op zijn plek staan.

Thuis was de prachtige samenstand van de Maan (68%) en Jupiter te zien, dus de verrekijker er nog even bij gepakt.

De Maan, erg fel, en Jupiter met drie van zijn manen (Io kon ik niet zien met 10x50). Verder het Perseus cluster en N.B. de Pleiaden!

Het was een hele leuke en gezellige avond!