25-05-11 Midsland a/z ETX90 0:15 – 1:45

 Als ik 7-timer mag geloven wordt vannacht de laatste kans om waar te nemen op het eiland. Dus wil ik wat lage objecten zien te vinden in Schorpioen. Voor de donkeradaptie eerst maar met het blote oog genoten want er is hier zoveel te zien. Hoe later het wordt hoe duidelijker de Melkweg. Zoveel sterren en sterrenbeelden te zien en Schorpioen is prachtig en stijgt langzaam maar zeker hoger en hoger. Ook eerst nog maar even Saturnus met Titan en dan op zoek naar weer nieuwe bolhopen.

 M80, klein bij 60x maar wel duidelijk een bolhoop. Niet zo compact. Bij een vergroting van 80x een heldere kern en wat uitwaaierend naar buiten. Hij is zichtbaar bij direct kijken en geen individuele sterretjes te zien. Wel een helder object en bij 120x is zijn er wel enkele sterretjes zichtbaar. 120 x is een mooie vergroting, 160x wil ook wel maar wordt hij wel donkerder van. Een aardige bolhoop.

M9, rond, niet zo zeer een kern en geen individuele sterren. Niet zo compact, dan wel niet zo helder.

M4, bij 60 x mooi groot. Vele heldere sterretjes en niet compact. Bij 80x zie ik hem wijdt uitwaaieren. Hij is gemakkelijk te vinden zo bij Antares en erg mooi. Ik vraag me af of hij wel helemaal rond is want ik zie af en toe een wat langwerpige vorm….

M19, bij 60x compact en rond. Goed te vinden tussen Antares en υ Oph. Een beetje op te lossen en niet zo zeer een kern. Een leuk helder rondje met enkele individueel zichtbare sterretjes.

Graffias ( β Sco) nog even bekeken. Leuke dubbel met een duidelijk magnitude verschil en goed te scheiden met 60x op ruim 13”. Verder zag ik Dolfijn alweer aan de hemel prijken en met de verrekijker was de Kleerhanger mooi zichtbaar. Nadat er de hele dag een stevige wind had gewaaid is het nu heerlijk windstil en hoor ik de vogels en de zee op de achtergrond. Wat is dat heerlijk waarnemen! De lichten van de vuurtoren van Ameland en de Brandaris van Terschelling strijken over het landschap…..