21-05-11 Midsland a/z 0:05 – 1:00   ETX 90

 Al weer helder, maar zo koud, als je de hele dag in de Zon hebt gezeten en gewandeld.

 Ik begin met de M5, die had ik nog niet met de ETX gezien en hij was in de dob zo mooi. Uiteraard met 9 centimeter een stuk minder, maar nog steeds een mooie hoop. Enigszins blauw/grijs bij 60x en ik zie wel enige individuele sterretjes maar kan hem zeker niet oplossen. Bij 80x viel ook meer het eenzijdige uitwaaieren van de bolhoop op. Met een vergroting van 120x was het allemaal te donker. Hij was het beste/mooiste als ik een vlakbij gelegen heldere ster net buiten het gezichtsveld zette, al stond dan de bolhoop niet meer mooi in het midden.

 Dan ga ik op zoek naar de M10. Maar kan hem niet goed vinden dus probeer ik eerst M107, die lijkt me iets makkelijker om te vinden en kan ik nog wat beter de Slangendrager leren kennen. Het ziet er toch allemaal iets anders uit dan thuis. Meer sterren (veel meer), en meer horizon. Het is heerlijk om hier alle sterrenbeelden te kunnen zien (voor deze periode) en te herkennen.

 Leuk bedacht, maar als ik M107 dan vind, blijkt dat dit een hele vage bolhoop is. Ik zie hem pas door het bewegen van de buis bij 60x. Als ik dan het 15mm oculair (80x) gebruik kan ik hem helemaal niet weer vinden. Dus terug naar 60x en ik zie wel iets van een kern, maar niet echt een helder midden en ook geen bolvorm. Hij is wat vormloos, vaag en geen/nauwelijks individuele sterretjes.

M10 gevonden. Om zeker te zijn dat ik goed zit zoek ik eerst M12 voordat ik beter kijk naar de M10. Een stuk naar boven en naar rechts en ja. De M12 inderdaad. Mijn 50e Messierobject!

M10 is veel compacter dan M12. Ik zie een hele heldere kern en wijdt uitwaaierende sterretjes. Een vergroting van 60 x is mooier dan 80x en de bolhoop heeft een hoge oppervlakte helderheid.

M12 is een veel “ruimere” bolhoop. Goed op te lossen, tot in de kern (er is eigelijk niet echt een kern) en veel minder sterren. Doordat zijn sterren wat verder uit elkaar staan lijkt hij ook een lagere helderheid te hebben. Leuk het verschil tussen M10 en M12 daardoor vond ik het wel leuke bolhopen en ga ze zeker ook nog eens door de dob bekijken.

 Na een uur waren helaas mijn voeten zo koud dat ik eigelijk wel moest opgeven en toen ik ook de Maan weer op zag komen ben ik maar weer gestopt. Ik kon de hele Kleine Beer zien, dus was het nog goed donker voor de Maan opkwam. Ook een stuk van de Melkweg was al goed zichtbaar, zo’n “miststrook” door Zwaan heen. En de Maan die weer rood opkwam boven de horizon, prachtig……