30-04/01-05-11 Groningen 200 mm Dob + 10x50 Bresser 23:40 - 01:30

Begonnen met Saturnus maar door de strakke wind en de stand van de telescoop, trilde de buis regelmatig. 3 Manen zijn zichtbaar.

Ik zie, opnieuw, alle zeven sterren van de Kleine Beer. Maar ook met het blote oog is goed te zien dat het heel transparant is. Er zijn zoveel sterren te zien, de achtergrond mooi donker. Met de bino is goed te zien dat het gebied rond Zwaan veel meer sterren bevat. Wat een pracht. Daar valt me ook een dubbelster op. Omicron 1 en 2 tussen Deneb en delta van de vleugel, mooi blauw en geel.

M5 gevonden in de Kop van de Slang. Een hele mooie bolhoop, echt schitterend. Hij waaiert wat uit naar één kant, dus de kern niet in het midden. Hele fijne sterretjes en goed op te lossen maar niet helemaal tot in de kern. Vergroot tot 240x, mooi groot. (toevoeging: op drie mei gaf NASA een nieuwe Hubble foto vrij van..... M5, prachtig!)

Doordat ik de Melkweg in Zwaan in het oosten zie en dan wat zuidelijker de bolhopen in Slang en Slangendrager, waardoor je weet dat je dan naar de "halo" van de Melkweg kijkt, naar de sterrenstelsels in Leeuw, Maagd en Coma Berenices waarbij je dus in "deep space" kijkt. Dat besef geeft me een enorme kick.

Omicron 1 en 2 ook nog met de dob op 60x gezien. Mooi, maar eigelijk mooier met de 10x50, de kleuren leken er beter uit te komen.

Graag had ik de bolhopen M10, M12 en M14 meegenomen maar helaas kwam Ophiuchus nog niet boven het dak uit.