24/25-04-11 Groningen 8” dob 23:30 – 01:20

 Al vroeg in de avond was het duidelijk. De hemel was transparanter dan de afgelopen dagen toen de achtergrond een grijze waas was. Om tien uur alles klaar gezet en toen ook het ISS bekeken die vanuit het westen voorbij kwam. Prachtig en fel beschenen door de Zon waren ook de zonnepanelen zichtbaar met 10x50 bino.

Uiteraard begonnen met Saturnus. Het scherpst met een vergroting van 240x zag ik de prachtig verlichte ringen en 5 manen waarvan Thetys en Rhea alleen perifeer.

De M3(bolhoop in CVn) had ik nog niet met de 200mm dob gezien. Wat een pracht! Bij 80x groot, mooi helder en individuele sterretjes uitwaaierend naar buiten en een dichte kern. Ook bij 100x nog schitterend.

M106 vinden was nog een hele uitdaging. De buis stond verticaal in de rockerbox en het was echt even puzzelen hoe te bewegen naar de juiste plek. Maar het lukte en vrij makkelijk want het is een goed zichtbaar sterrenstelsel en ook redelijk groot. Precies tussen β CVn en Phad (γ UMa). Het sterrenstelsel heeft een hele heldere kern maar niet zuiver ovaal. Er lijkt iets voor te zitten. Het is langgerekt stelsel, mooi duidelijk bij direct kijken.

M92, ook een bolhoop, in Hercules was ook nieuw met de dob. Kleiner dan M3, kleinere kern maar een grotere “halo” van sterretjes tot ver van de kern.

Even snel langs M65 en M66, maar Leeuw en Coma Berenices zitten in de oranje koepel van licht afkomstig van de stad en meer dan twee hele vage vlekjes haal ik er niet uit. Nog even gezocht naar de M-etjes van april maar dat is vanuit mijn tuin niet te doen. Ik heb het beste zicht op het oosten en dus de M57 even meegenomen. Met 200x en UHC-filter geweldig duidelijk en mooi de ovalen ring te zien. En Albireo kwam al weer zo hoog dat ik die ook snel nog even mee kon nemen, het is een pracht dubbel.

Misschien nog nooit zo goed opgelet maar voor het eerst 7 sterren van de Kleine Beer gezien, waar ik normaal niet verder kom dan drie. Eta (η) UMi was perifeer net zichtbaar en ik denk dan dat de grensmagnitude met het blote oog (NELM) zo ongeveer 5 is geweest.