17-04-11 ETX90 11:30 – 12:30 Groningen    (Glazen Orionfilter)

 De Zon is erg actief de laatste tijd dus vandaag er maar eens uitgebreid naar gekeken. Na de lezing van afgelopen vrijdag over zonnetelescopen, waarnemen en fotograferen/webcammen wist ik dat de beste waarneemtijd rond 11:00 uur lag omdat dan de atmosfeer nog niet zo erg is opgewarmd dat hij gaat trillen, maar de Zon al hoog genoeg staat voor goede observaties. Ook heb ik geleerd dat nu de telescoop eerder naar buiten moet, juist om op te warmen om daardoor warmtetrillingen in de buis te voorkomen.

Mooi strak heb ik de Zon in beeld en ik zie direct vele zonnevlekken. Bij de twee grootste vlekken is ook duidelijk de penumbra te zien, een wat lichtere vlek die de zonnevlek omgeeft, terwijl er ook vele poriën zichtbaar zijn. Fakkelvelden heb ik niet kunnen ontdekken terwijl ik die anders goed kan zien. Ik heb wel een verduisteringsdoek gebruikt maar toch de lichtere gebieden niet gezien.

Met een vergroting van 63x was het beeld het mooist. De zon past dan helemaal in beeld en de zonnevlekken zijn ook nog mooi scherp en goed zichtbaar. Bij 100x ook mooi maar 48x vond ik niet zo bijzonder. Ik heb ook nog 200x geprobeerd maar kon hem toen niet goed scherpstellen.

Foto’s heb ik nog gemaakt met mijn mobiel en het elektronisch oculair en een uitgebreide schets gemaakt.

De zonnevlekgroepen waren genummerd: 1190, 1191 en 1193.