09-04-11 Vosseveen 22:30 – 0:00 200mm Dobson Maan 6 dagen oud

 Vanavond gaan we staan in Vosseveen. Daar ben ik nog niet eerder geweest maar Tomtom geprogrammeerd en de kaart bekeken, dat moet te doen zijn. Maar dat bleek anders. Op de VWS-site staat: langs het landgoed een zandweg met fietspad oprijden. (Er staat ook via de Torenweg maar dat had ik blijkbaar uit mijn geheugen gebannen).

Om te beginnen had Tomtom het idee dat ik in Anloo niet linksaf moest maar rechtdoor richting Gasteren. Koppig als ik ben, was ik het daar niet mee eens (ik had immers ook de kaart bekeken) en sloeg dus wel linksaf globaal richting de Torenweg. Ok, volgens mij moest ik voorbij het bos/landgoed ergens linksaf een zandweggetje op met een fietspad erlangs. Ik probeer er een paar en hoewel het zandpaden zijn ontdek ik geen fietspad. Op één zandweg komen mij mensen tegemoet met zaklampen en dat geeft me de kriebels dus ik ga maar weer terug.

Dan zie ik een auto aankomen dus daar moet ik maar achteraan. De auto slaat de Torenweg in en ik denk: dat kan niet goed komen. Maar ik ga er toch maar achteraan. De auto rijdt stevig door en steeds verder en verder waarbij ik de conclusie trek dat hij naar de verderop gelegen boerderij gaat, dus draai ik de auto en rijdt weer terug. Na nog zeker een kwartier geprutst te hebben met zandpaden en Tomtom besluit ik in een laatste poging toch nog maar weer de Torenweg op te draaien.

Als ik dan bij een kruising kom van verharde weg met zandweg (met fietspad!) zie ik auto’s en mensen staan. Zouden ze hier staan? Toch een beetje huiverig gezien de voorgaande ervaringen, stop ik op een afstandje om even te kijken wat hier gaande is. Dan komt er iemand op me aflopen en tot mijn grote opluchting blijkt het Bob te zijn. Hij geeft me advies over waar mijn auto neer te zetten en verteld me tevens dat er twee extra mensen zijn die op eigen houtje hier gekomen zijn om waar te nemen.

Als ik mijn auto geparkeerd heb loop ik even naar de groep voor een kennismaking en begroeting. Daar zijn ook Jonas en Niels bij. Niels vertelt me dan dat hij het was achter wiens auto ik nog een tijdje was gereden, maar ja…..

Op het fietspad staan al verscheidene telescopen opgesteld en Niels en ik beginnen ook met het opbouwen van onze kijkers. Even rustig beginnen met genieten van Saturnus. Ik kan strak vergroten naar 240x en zie een hele mooie geringde planeet met maar liefst vijf manen: Iapetus, toch tamelijk ver van Saturnus af, Titan en Tethys en aan de andere kant nog Dione en Rhea. Heerlijk.

Dan wil ik dubbelsterren zoeken in Boötes, maar Bob wijst me eerst nog op een dubbel in Corvus. Dus begin ik daar. Delta Corvus, Algorab, is een redelijk wijde dubbel op ruim 24” met een vergroting van 120x zie ik de beide sterren met een groot magnitudeverschil. De hoofdster is wit. Mooi om die hier in het veld te zien want dat zal thuis nooit lukken omdat hij vrij laag staat.

Kappa Boötes valt samen met Iota Boötes in één beeldveld bij een vergroting van 60x. Erg leuk om twee keer twee dubbelsterren zo in beeld te vangen. Kappa is nauwer (ruim 13”) dan Iota ( 38”) en ik vind hem mooier. Echte kleurverschillen kan ik niet ontdekken anders dan het magnitudeverschil.

Delta Boötes is een hele ruime dubbel ( 105”) maar toch wel mooi omdat er een groot magnitudeverschil is in combinatie met de afstand. De hoofdster is enigszins gelig en ik gebruik een vergroting van 60x.

Mu Boötes, Alkalurops, een witte ster met een B-component die ook wittig is. Weer een ruime dubbel op 108”.

Epsilon Boötes, Izar, heb ik al een tijdje in beeld en ik zie wel een uitgesmeerde ster maar zeker geen clean split. Niels komt me helpen en weet hem goed scherp te stellen zodat ze inderdaad prachtig los van elkaar in beeld komen. Het is een nauw paar op 2,8” en ik ervaar beide als wittig, niet scherp wit. Ik gebruik een vergroting van 240 x om dit paar te scheiden.

Dan is het alweer tijd om de boel af te breken en ik ga snel via Saturnus nog even naar de Maan, die in deze fase er ook erg prachtig uitziet.

Al met al weer een leuke avond met veel dubbels en kriebels.