23/24-03-11 Groningen 22:00 – 23:20 en 0:15 – 1:15  8"Dob

 Gisteravond (22-03) met Michaël naar Saturnus gekeken door zijn 150 mm Newton en met een vergroting van 150x een mooie scherpe, geringde planeet gezien. Prachtig duidelijk de Cassini-scheiding in beeld en ik kon mijn enthousiasme niet onderdrukken. Strak en indrukwekkend, ik had de scheiding nog niet eerder gezien! Ook aan weerszijden nog twee maantjes, te weten: Iapetus en Titan aan de ene kant en Rhea en Thetys aan de andere. Bij 240x werd het beeld toch al aardig wobbelig dus hielden we het bij 150x.

 Voor vanavond wilde ik Saturnus graag door mijn dobson zien maar hij komt pas tegen twaalven een beetje ruim boven het dak dus om 22:00 uur maar eerst begonnen met de dubbelsterren-tips van Bob.

Eerst op zoek naar 54 Leo. Beetje speuren maar dan toch. Met een magnitude van 4,5 en 6,3 redelijk eenvoudig te vinden. Een mooie dubbel. Beide stralend wit en helder. Bij een vergroting van 120x toch eenvoudig te scheiden op 6,5” en een duidelijk magnitudeverschil tussen de twee.

Door naar Regulus. De b-component zag ik als wat gelig en Regulus zelf wit. Een groot magnitudeverschil tussen de twee maar ook een hele grote afstand (177”). Dat maakt het voor mij een minder mooie dubbel (met 60x).

Algieba ook nog maar even meegenomen want dat is een leuke dubbel. Beide sterren zijn mooi diep geel van kleur, met een hoge helderheid en niet zo’n groot magnitudeverschil en ze staan erg dicht op elkaar (4,4”), maar een “clean split” bij 120x.

Uiteraard nog even langs het Leo-triplet maar ook nu vind ik alleen M65 en M66. Als ik dan doorschuif op zoek naar de M95 groep heb ik ineens één in beeld. Ik zie duidelijk een stelsel maar geen van de anderen en kan me helemaal niet oriënteren, ik heb geen idee welke ik gezien heb….

Heel eenvoudig vind ik M63 met een vergroting van 80x. Het is een goed zichtbaar stelsel en best wel groot. Ik zie duidelijk een heldere kern met iets van structuur eromheen.

M94 laat zich wat lastiger vinden maar ook dat lukt. Hij is wat langwerpiger dan M63 en heeft niet zo duidelijk een kern en lijkt in zijn geheel wat kleiner. Maar goed zichtbaar bij direct kijken. M106 nog niet kunnen vinden.

Na een pauze van een uur is het Saturnus tijd! Ik vergroot hem tot 240x maar dan heb ik een erg trillerig beeld dus terug naar 160x. Dan is de gasreus mooi scherp en ik kijk er lang naar, maar helaas. De Cassini-scheiding heb ik nu niet kunnen ontdekken. Verder uiteraard een genot om naar te kijken. Mooi zie ik nu de ringen, vergeleken met vorig jaar.

Nog gekeken naar Porrima en ik ben geneigd te zeggen dat ik zag wat ik vrijdag bij de lezing had geleerd als een elongatie. Ik zag meer dan een enkele ster maar een dubbel kon ik er ook niet uit herkennen. Een uitgesmeerde ster is de beste beschrijving. Misschien is de reden voor de moeilijke Saturnus en Porrima dat ze nog zo dicht boven het dak zaten?

En dan voor het slapen gaan nog even…….. M13! Vergroot tot 160x. Wauw. Vele, vele individuele sterretjes en groot!! Wat een pracht.

Laag en net boven de schutting: M57. Deze vergroot ik tot 240 en weer wauw! Een blauwige zweem en duidelijk een opening in het midden. Helemaal geen klein ovalen vlekje maar echt een ovalen ring! Geweldig. Het voorjaar komt eraan!

Op het laatst met de bino nog het Coma Berenices cluster en ook M13 en Vega met epsilon Lyra.