Groningen,  06-03-11      20:45 – 22:55        8” Dob

 Eindelijk helder! De afgelopen week een paar keer teleurgesteld, nadat het overdag prachtig blauw aan de hemel was. Toen de dob buiten, later ik naar buiten om te gaan waarnemen en….. Hele vieze luchten! Bewolkt en licht en bah. Ik probeer zo laat mogelijk te beginnen zodat het lekker donker is maar ook omdat Leeuw niet zo vroeg boven het dak uitkomt.

Dus eerst maar even naar Orion, die al weer snel begint te zakken en binnenkort weer uit mijn zicht zal verdwijnen. De Orionnevel uiteraard en ik probeer met een vergroting van 240x de e-component van het Trapezium te vinden. Dat lukt niet. Bij Alnitak zie ik de nauwe begeleider wel maar geen clean split.

Dan de Grote Beer. Direct vind ik de Uilnevel terug. Mooi groot en rond. Geen details maar bij 60x eenvoudiger te vinden dan de vorige keer. Ook vind ik nu, door perifeer te kijken, M108! Langwerpig en dun en heel vaag. Met een vergroting van 200 en 300 x werd het zo donker dat ik hem niet terug kon vinden. De M97 en M108 passen bij 60 x (WA) mooi in één beeldveld.

M51, vind ik ook in één keer. Ook nog niet gezien in de dob en wat een verrassing!. Helder en zo duidelijk de twee stelsels en ik zie zelfs enige structuur. Echt geweldig! Een groot verschil met de ETX90. Ook met 60x.

M101 is groot, ovaal en erg erg vaag. Hij viel vooral perifeer het beste op, bij 37x. Bij een hogere vergroting werd het nog lastiger.

M40. Tja, het is een Messier-object maar bepaald niet bijzonder. Het is een redelijk wijde dubbelster en ik zie bijna geen verschil in magnitude en ook niet in kleur. Eigelijk erg saai….

M109 is de volgende. Zodra ik Phad (gamma UMa) buiten beeld had zag ik hem direct. Bij direct kijken was hij toch redelijk groot en ovaal. Best wel duidelijk.

Dan, om Leeuw nog wat verder boven het dak te laten komen, nog even weer langs de Eskimonevel. Vergroot tot 300x met UHC-filter en nu toch meer details dan de vorige keren. De seeing moet toch echt wel goed zijn want ik zie toch meer dan alleen een vlekje. Een wat dichtere structuur van binnen en wat waziger/pluiziger naar buiten toe. Af en toe de centrale ster of in ieder geval één of meerder puntjes in het midden. Het is erg moeilijk te beschrijven, wel mooi!

En dan, na toch al zoveel nieuwe dingen te hebben gezien, naar Leeuw. Het Leo-triplet is het doel. Even zoeken en dan zie ik één stelsel, dan moeten die anderen er dichtbij zitten. Ja, ook de tweede zo gevonden. De eerste, M65, vond ik wat langwerpiger en de M66 iets ronder maar het was moeilijk verschil tussen de twee te zien. Wel lekker om weer twee sterrenstelsels in één beeld te hebben. Ik heb enorm gezocht naar de derde om het triplet kompleet te maken, maar niet kunnen vinden.

En het laatste wat ik wilde bekijken, de M96 groep kan ik helemaal niet zien door een schoorsteen….

Maar wat een heerlijke avond!!! Zoveel nieuwe en mooie dingen gezien, heerlijk. M51 en de Eskimonevel vond ik vanavond toch echt het mooiste.

Ook nog 6! satellieten en een meteoor zijn door mijn beeldveld gevlogen, wat aan mij toch ook altijd een kleine uitroep van verrassing ontlokt. En 6 nieuwe M-s, wauw.