28-01-11   -4  Groningen 20:15 - 21:25  Dobson

Het is bijna nieuwe maan en er staat een stevige wind. Ik ga op mijn krukje zitten en pak de 10x50. Ik vind tot mijn eigen genot en verbazing, met gemak de M36, M37 en M38. Dan denk ik terug aan vorig jaar en hoe ik moest zoeken (zelfs met het beeldveld van de ETX!) om ze te vinden, om me te oriënteren in Auriga.

Bij de Orionnevel (met de dob) zie ik een donkere nevel met een uitstulping die tot vlakbij het Trapezium loopt en haaks staat op een langere donkere strook. Daarboven een lichte nevel die je eigenlijk alleen ziet als je geen UHC-filter gebruikt. Met het filter zie ik de donkere band duidelijk. Ik begin met een vergroting van 80x. Bij 160x een heerlijk "wauw" moment, zo groot en door het UHC-filter krijgt hij een groenige zweem. Prachtig! Met 240x : Groot!! 300 x wordt teveel omdat dan de hele nevel niet meer in het FoV past. Bij deze vergroting nog wel even gezocht naar de E-component van het Trapezium.

Vlak bij de Orionnevel zie ik een sterrencombinatie die me doet denken aan de Running Man nevel. Ik kijk dit op Starrynight na en het klopt.

Bij een vergroting van 200x vind ik nu de begeleider van Wasat (delta Gem). Toch wel een groot magnitude-verschil tussen de twee die op 6,8" van elkaar staan. Later zie ik de B-component ook met een vergroting van 100x.

Met 300x de Eskimonevel weer bekeken. Hij wordt steeds mooier en ik voel me geprikkeld om meer details te zien. Ik besef me dat het een ster is die zijn buitenste lagen wegblaast. T'is mijn 5e PN. Dan drijft hij uit beeld en om mijn waarneem-vooruitgang te bewijzen vind ik hem met een vergroting van 300x plus UHC zo weer!

Alles geeft een kick!