12-12-10 Groningen 20:45 – 21:55 8” dob en 10x50 Bresser -2º

 Een mooie samenstand van de maansikkel (1e kwartier) met Jupiter, zo boven de daken in het zuidwesten.

Bij 80x een half maantje aan Jupiter vast, die minuten later al los kwam en van de planeet af bewoog. Bij 200 x vergroting ook de schaduw van Europa zichtbaar op de gasreus en ook die bewoog zich in de loop van de tijd over Jupiter heen. Ik kon met moeite vergroten tot 300x.

Krabnevel nog weer bekeken met een vergroting van 60x. Ook het UHC filter gebruikt maar dat leverde geen enkel voordeel op. Dat had ik ook niet verwacht maar ik dacht: laat ik het eens proberen.

Tergend langzaam verschijnt Orion boven het dak. Graag wil ik de Orionnevel zien met mijn dob maar ik moet nog even geduld hebben, of later beginnen….

Lekker snuffelen in Auriga met de verrekijker. M36, 37 en 38 zijn goed te herkennen als wittige vlekken. Verder nog met de bino:

Mel 25 ofwel de Hyaden: een losse, grote groep van een twintigtal sterren en een tiental minder felle. In een soort van v-vorm bij Aldebaran.

Mel 22 ofwel de Pleiaden: een schitterende groep van 7 á 9 sterren van hoge magnitude en een twintigtal van lagere magnitude.

Mel 20 ofwel Alpha Persei Cluster: hele mooie, blauwwitte sterren, verspreid over een groot gebied rond Mirfak. Mijn favoriete cluster, die vanavond in zenit stond.

Mel 88 ofwel Beehive Cluster: net voordat ik wil stoppen vind ik schuin onder Tweelingen de M44. Een kleinere hoop dan M45. Zeker een twintigtal sterren van ongeveer 3e magnitude, beduidend zwakker dan M45 maar wel veel compacter. Duidelijk nog op te lossen in individuele sterretjes. Een leuke hoop.

En zo toch weer lekker genoten van het in de tuin zitten, in het donker, terwijl het vriest!