Groningen 28-11-10   21:00 – 21:30 200 mm Dobson en 10x50 bino

 Bij een vrieskou van -2 en een besneeuwde ondergrond (gelukkig geen modder meer) genoten van het firmament.

Met een vergroting van 37x gekeken naar Jupiter, mooie stand van zijn manen. Ik maak er een tekening van en zoek dan later met Starrynights welke maan waar stond en zo kan ik in mijn notitieboekje mooi het spel van de manen om Jupiter volgen. (Volgens Starrynight zou de GRV nu goed te zien moeten zijn, maar ik zie hem niet). Een vergroting van 100 x is ook goed maar bij 180x wordt het scherpstellen al wat moeilijker. 300x is duidelijk te veel.

Dan verleng ik de lijn Phad – Dubhe ruim 1x en kom vrijwel direct uit bij M81 en M82. Bij een vergroting van 60 keer passen ze precies in mijn Fov. M81, het Bodestelsel, is groter, ronder en misschien niet zo scherp/fel dan M82 maar toch opvallender. M82, Sigaarstelsel, is kleiner, platter en “scherper” dan M81. (M82 heeft een magnitude van 8,4 en M81 6,9).

Even kijken of ik de Krabnevel ook terug kan vinden. Het zal zo onderhand wel een jaar geleden zijn…. Ja, ondanks dat hij bij direct kijken bijna niet te zien is, toch zo gevonden. Ongeveer 1 ½ x mijn Fov boven zeta Tau vind ik een vormloze, doorzichtige “nevel”. Ik moet zuchten van het besef dat ik in dit half uurtje een planeet, andere manen dan de onze, twee sterrenstelsels en een supernovarestant heb gezien. Een heerlijk gevoel dat ik dit allemaal zelf heb kunnen vinden en zien. Dan ga ik eerst weer naar binnen om op te warmen.

22:15 – 22:55

Opnieuw Jupiter bekeken en met 180x zie ik een zeer scherpe schaduw van een maan op de planeet. Het blijkt de schaduw van Ganymedes te zijn geweest. De NEB is duidelijk te zien, zo ook een grijs gebied nog boven de NEB en op het zuidelijk halfrond een lichter grijs gebied onder waar de ZEB zou moeten zitten. Bij 300x is Jupiter niet scherp te krijgen en zie ik de warmtetrillingen van het dak van de buren. Ter afsluiting met “Dobbie” nog even gekeken naar Betelgeuze, mooi helder, donker geel.

Met de 10x50 bino nog M37, M38 (Aur.) en M35 in Tweelingen gezien. Tussendoor schiet nog een metoor uit Voerman naar Grote Beer, heel kort maar.

En als kroon op mijn heerlijk waarneemavondje komt nog net M42 boven het dak uit. Zo’n grijs mistflardje om een ster, wat heb ik genoten!