Kienveen, 09-10-10 20.45 – 23.15  Dobson

Als opwarmertje en voor de telescoop als afkoelertje, begonnen met Jupiter. De GRV zou zichtbaar moeten zijn maar vooral door de wind heb ik hem niet gezien. 
Boven ons (Ronn, Anja en Jonas) een prachtige Melkweg en zo begint de avond in het prachtige donkere Kienveen. Gelukkig is de luchtvochtigheid niet meer zo hoog als de laatste tijd en ik heb dan ook de hele tijd kunnen kijken zonder beslagen spiegels en zoeker.
Zo en nu de komeet, even zoeken en dan heb ik hem! De komeet Hartley 2 is een vaag, rond vlekje, nu gemakkelijk te vinden onder het dubbele cluster. Mijn eerste komeet! Wauw. Niet dat hij nou zo mooi is, want er is niet echt een kern of staart zichtbaar, maar wetende wat het is maakt het voor mij een echte kick. Ik ben er ook later nog vaak even naar terug gegaan. Met een vergroting van 37x, maar het mooist met 60x. (Anja vond het meer een misthoopje).
Toen Niels later nog langs kwam en hem spotte met zijn 10x60 bino heb ik hem zelf ook nog bekeken met mijn 10x50 en dat lukte ook, misschien nog wel net zo mooi als door de dob.
Na de M2 weer te hebben gezocht, mij maar eerst eens georiënteerd aan de hand van een sterrenkaart. Zo doende vind ik vrij snel α en β Capricornus. Beide zijn wijde dubbelsterren en α Cap is dubbel op 378” en zijn beide ongeveer even helder en gelijk van kleur, enigszins lichtgeel. Mooie, duidelijke dubbel. Β Cap is dubbel op 206” waarbij de B-component grijs en A niet scherp wit.
Vanuit α Cap vind ik dan M72. Eindelijk een Messier-object van de maand gescoord. Het is een bolhoop, maar toch niet meer als een rond vlekje bij 37x. Met name perifeer viel hij het beste op en ik kon hem niet oplossen in individuele sterren. Nog enige tijd naar M73 gezocht, die daar toch vlak bij moet staan maar niet gevonden.
En dan, eindelijk…… Al weken zoek ik de M2 en nu dan gevonden! Hoe kon ik hem missen. Wat een mooie, heldere bolhoop is dit. Niet groot, wel compact maar niet op te lossen bij 37x. Met een vergroting van 80x zeker mooier en misschien net op te lossen maar het is een erg compacte hoop.
Verder heb ik een werkelijk prachtig Andromedastelsel gezien. Zo groot, met stofband en overduidelijk M32 en M110 erbij, echt fantastisch. Ook nog M13, M81 en 82. Samen met Jonas de M27 uitgediept tot een vergroting van 160x met UHC filter. Daar werd het wel donker van maar ook erg groot.
Een geweldige avond en als ik terug rij zie ik door mijn voorruit de Grote Beer die dan precies in mijn FoV past…..