Kienveen 05-09-10   21.00   23.30         200mm Dob.

 Kort nadat ik aangekomen was, arriveerde Gijs. We hebben kennis gemaakt en toen ook Ronn en Anja er waren, was het groepje voor vanavond compleet. Een mooie zelfbouw 20cm Dobson heeft Gijs en erg creatief in elkaar gezet. Nog een tijdje kletsen over van alles en dan gaan we beginnen.

Eerst naar Uranus, dank zij een tip van Gijs. Al direct had ik hem te pakken, een helder, wittig bolletje/schijfje zag ik in mijn oculair. Toch even Gijs om bevestiging gevraagd, is het hem? Ja, het was hem. Fantastisch en gedurende de avond ben ik er nog vaak even terug gegaan. Het is mijn favoriete planeet en hij is nu zo gemakkelijk te vinden, vlak bij Jupiter. Met een vergroting van 120x en ook 180x geprobeerd, maar dat was geen verbetering. Voor mijn gevoel (en met mijn kennis) staat hij zó ver weg terwijl de sterrenhopen bijvoorbeeld veeel verder staan en toch ervaar ik het zo. Heel bewust naar gekeken en op mij in laten werken. Hier is het voor mij allemaal mee begonnen. Om met astronomie te beginnen moest ik wel keuzes maken, vond ik. Het gebied is zo breed dus, dacht ik, ik begin met ons zonnestelsel. Maar ook die is nog enorm, al die planeten, hun manen en de verschillende gordels. Dus eerst maar een planeet kiezen. Iedereen heeft het altijd over Mars, Jupiter en Saturnus, dus die maar niet. Mercurius leek me saai en zo werd het Uranus. Goh, wat heeft hij veel manen en één er van (Miranda) heeft wel een zeer apart uiterlijk. Toen ook nog bleek dat Uranus anders door ons zonnestelsel heen bewoog (gekanteld) dan de andere planeten, was ik verkocht. Dus om hem nu zelf, live te zien was helemaal te gek!

Gijs heeft dan Neptunus in beeld, dus daar even gekeken. Leuk, nog een planeet en ik zie ook daar een licht bolletje.

Dan de M11, de Wilde Eend cluster. Hele mooie open sterrenhoop met heel veel kleine speldenprikjes van sterretjes heel dicht op elkaar en één heldere ster in het midden. Met een vergroting van 46x, een erg leuke hoop.

Daar onder de M26, ook een open sterrenhoop. Een klein hoopje en ik vond hem ook niet zo mooi. Een beetje onbeduidend, met een vergroting van 46 en 60x.

Ook weer naar de M2 gezocht en weer niet gevonden. Maar wel de kleine Halternevel, M76.

Hij doet zijn naam eer aan in de zin dat hij echt klein is. Vele malen kleiner als zijn grote broer. Ook hier toch nog maar even om bevestiging gevraagd bij Gijs. Ja hoor, het is hem. Met een vergroting van 60x en het UHC-filter zag ik een heel klein vierkant. Dat was ook de reden dat hij opviel, vele dingen zijn immers min of meer rond. Verder niet meer detail, ook geen haltervorm.

Bij Ronn nog de M52 gezien, een sterrenhoop, zelf ook geprobeerd maar niet gevonden.

Uiteraard ook nog naar Jupiter gekeken, met zijn 4 manen nu aan één kant en het Andromedastelsel, die toch mooier is hier in het donkere Kienveen. Ik had het idee dat de seeing vrijdagavond beter was.