Kienveen 3/4-09-10     21.40 – 01.00  200mm Skywatcher Dobson

 Na de begroetingen en kennismaking met Erik en Simon, kon de pret beginnen. We waren eerst met 6 personen (Ronn, Niels, Bob en ik, plus bovenstaande),  wat even later uitgroeide tot 8 toen de mensen die in Gasteren stonden ook waren gearriveerd.

Jonas, Florian en ik zijn bij Jupiter begonnen. Hij stond nog wel laag aan de hemel maar de verleiding was groot. Mooi scherp in beeld vergroot tot 92x. Duidelijk de overgebleven equatoriale band gezien.Een prachtige stand erbij van Ganymedes; vlak aan de rand van de gasreus, net op het punt om er voorlangs te trekken, zijn schaduw werpend op zijn moederplaneet. Nog nooit heb ik zo’n mooi strak en scherp beeld gezien en zoveel detail. Behalve de band waren er meerdere donkere stroken zichtbaar. De schaduw van Ganymedes werd vooral later op de avond steeds scherper. Ik ben er ook dan ook vaak nog even naar terug gegaan.

Ook hebben we samen de “klassiekers” even bezocht, M13, M27, M31, M57  en Albireo. Erg leuk om elkaars reacties en voorkeuren te horen. (Voornamelijk met 46x en de PN’s met UHC-filter).

Maar dan toch echt even bezig met zoeken naar nieuwe dingen. Eenvoudig te vinden, vond ik, was M71. Een bolhoop, wat wazig/pluizig en rond, die eigenlijk perifeer het er het beste uitkwam maar niet op te lossen was in individuele sterren.

Tijdje gezocht naar de M2 maar niet kunnen vinden.

Samen met Ronn naar de Halternevel en het Andromedastelsel gekeken. Prachtig groot in de 300 mm Lightbridge. Maar ook door mijn telescoop heb ik de M31 nog nooit zo mooi gezien. De verschillende gebieden tekenden zich duidelijk af (ook de stofband?) en de M32 maar vooral ook de 110 kwamen er beter uit dan ik ooit had gezien. Van daar uit, met de hulp van Ronn, naar de M33. Die viel me eigenlijk wat tegen. Veel meer als een redelijk grote vlek kon ik er niet uit halen (met 37x). Daar had ik me toch iets meer van voorgesteld.

Dan komt Niels me halen, hij heeft de Blinking Planetary in beeld. Wauw, wauw en geweldig! Wat een bijzonder object is dit! Je kijkt naar een “grote ster”  die als je er enige seconden naar kijkt zomaar verdwijnt! Althans dan zag je de “kleine” centrale ster. Wat een aparte gewaarwording. Dan keek ik weer weg en floep, daar was hij weer om even later weer te verdwijnen. (Met UHC-filter) Hij doet zijn naam echt eer aan. Ook zonder UHC was hij minstens zo mooi, omdat toen de centrale ster er beter uit kwam. Zonder meer het hoogte punt van de avond! Ik heb hem ook nog in mijn eigen kijker geprobeerd maar niet gevonden.

En dan de Melkweg. Ook die was prachtig en duidelijk en groot. Het maakt zoveel verschil of je thuis of hier aan het kijken bent.

Ook zijn er verschillende meteoren waargenomen, maar niet door mij. Ik stond er of met mijn rug naar toe, of keek net door de zoeker.

 Ik vond het een superavond en ook leuk dat er nu meer mensen waren die ook nog eens met verschillende disciplines binnen de astronomie bezig waren.