Fiemel 20-08-10    22.00 - 22.30   10x50 Bresser

 Getourd via allerlei kleine plaatsjes en het haventje van Termunterzijl en terecht gekomen in Fiemel. Een prachtig plaatsje waar je de dijk op kunt en uitkijkt over de Waddenzee en Eemshaven. Helemaal alleen en met alleen het geluid van gakkende ganzen, staan we op de dijk met verrekijker en camera terwijl een warme wind lichtjes om ons waait.

Daar, boven het water, een schitterende Maan van 11 dagen oud (88%). Erg fel maar prachtige details zichtbaar zoals de krater Tycho. Edwin neemt er veel foto's van en van de omgeving.

Op dat moment zijn alleen de helderste sterren op van de Grote Beer, Zwaan, Lier en Arend plus Arcturus. Langzaam komen er meer en meer. Door de bino zie ik al veel meer dan er met het blote oog zichtbaar zijn. Mizar gescheiden en Polaris met zijn verlovingsring bekeken.

M31 zie ik. Verbazend en gewoon bijna te veel om te bevatten. Het licht verliet het Andromedastelsel 2 miljoen! jaren geleden en dat vang ik nu op met mijn bino. Wauw!

Perseus' Moving Cluster (Mel 20), rond Mirfak is, ondanks dat het nog niet zo donker is en boven de lichten van de Eemshaven, toch al prachtig. Ook het dubbele cluster vind ik zonder problemen.

Dan komt ineens Jupiter boven de horizon. Een oranje schijf kruipt langzaam naar boven. De maantjes zijn nog niet zichtbaar maar hij begeleidt ons, de hele weg naar huis.....